Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Apple ще плати рекордните 13 млрд. евро за данъчни измами в Ирландия

Страната е облагодетелствала компанията, предлагайки ѝ по-ниски данъци, разкри разследване на Европейската комисия

Apple ще плати рекордните 13 млрд. евро за данъчни измами в Ирландия

Маргерете Вестагер.  Снимка: архив Ройтерс

Apple трябва да плати рекордните 13 млрд. евро (14,5 млрд. долара) плюс лихви, след като Европейската комисия (ЕК) обяви, че Ирландия нелегално е намалила данъците на производителя на iPhone, пише Bloomberg.

Технологичната компания се е възползвала от специално данъчно отношение в Ирландия, което ѝ е дало „значително предимство пред други фирми“, е становището на регулатора на Европейския съюз (ЕС), обявявайки най-голямата данъчна санкция след тригодишно разследване на подобен тип сделки, осигурявани от страните в ЕС.

Apple и ирландското правителство заявиха, че ще оспорят решението, което може да разпали конфликт и между ЕС и САЩ.

„Ирландия е гарантирала незаконни данъчни облекчения на Apple, които са ѝ позволили да плати значително по-малко данъци от други компании в продължение на много години“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. „Това селективно отношение е позволило на Apple да плаща корпоративен данък от 1% от нейната европейска печалба през 2003 г. до 0,005% през 2014 г.“.

Още по темата

Apple беше една от първите компании, които попаднаха във фокуса на вниманието на ЕС в борбата му срещу практики за избягването на плащането на корпоративния данък.

Европейската комисия, подобно на други световни регулатори, насочи усилията си в изобличаването на фирмите, които заобикалят данъчното законодателство като преместват печалбата и разходите си там, където те са облагани най-изгодно, възползвайки се от вратички или специални оферти, предоставени от приятелски настроени правителства.

„Дълбоко съм несъгласен с решението на Комисията“, коментира ирландският финансов министър Майкъл Нуунън. Ирландската данъчна система е основана на стриктното прилагане на закона „без изключение“, допълни той.

ЕК обаче не му остави друг избор, освен да се насочи към обжалване на решението пред съдилищата в ЕС. По думите му това ще е необходимо, за да се защити целостта на данъчната система на страната и да се предостави данъчна сигурност на бизнеса. 

Обжалването може да отнеме години, докато случаят бъде финализиран, което означава, че окончателната сума, която Apple може да плати, няма да бъде известна до този момент.

Сега Ирландия трябва да възстанови неизплатените данъци, възлизащи на 13 млрд. евро плюс лихвите, обяви ЕС. Разследването се фокусира върху данъчните облаги, които Apple е получила от Ирландия през 1991 г. и 2007 г., които „значително са намалили данъците, платени от Apple в Ирландия“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
23
 
12
преди 4 години
Няма профилна снимка
Поредната PR кампания.. Ако реално някой в ЕК се бореше с укриването на данъци защо продължават да толерират "офшорните зони" ? Също така защо никой не казва сега тези пари какво ще ги правят ? Същата тази комисия беше на крачка да подпише ТТИП. На всичкото отгоре патрона на комисията е бивш премиер на Люксембург, което ми напомня за опита да назначат Пеевски за шеф на ДАНС. :)) Иначе се правят на морално извисени, като говорят за толерантност и равенство, затова предлагам ново споразумение с Турция. За всеки мигрант да им връщаме по един политик от ЕС.
4
 
20
 
11
преди 4 години
Няма профилна снимка
Редно е. Га ядоха кебапите - не реваха.
1
 
27
 
10
bgMan до: Стоян Петров
преди 4 години
Тук става въпрос за частна сделка между Ирландското правителство и американската гей- лига.
Сега Европейският гей клуб прави опит да отвърне на удара.
9
 
20
 
9
преди 4 години
Няма профилна снимка
Ама чакайте сега? Аз ли нещо не разбирам или вие се будалкате? Ако Ябълките и цялата пасмина плащат нормални данъци, ще го правят в САЩ. Корпоративният е по-висок, но ще намерят начин да балансират. А Европа хем подписва данъчно споразумение, хем сега дай 13 млр. Нормално е след като си се оженил да се разведеш, а не да анулираш брака.
1
 
33
 
8
преди 4 години
0,005% - това е еб***ти подигравката... аре после тия да дойдат да се правят на филантропи и как били подпомагали нещоси... баси крадците...

Още от Новини
Apple заличи половин трилион долара от пазарната си капитализация за 12 сесии