IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще популяризира отлични туристически дестинации със 120 хил. лева

Очакванията са за около 10% ръст на туристите по включените в проекта дестинации

15:22 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата ще популяризира отлични туристически дестинации със 120 хил. лева

За популяризиране на така наречените ЕДЕН дестинации на България - отлични туристически дестинации, са предвидени 120 хил. лева, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БТА.

Заместник-министърът обяви днес началото на проект, чиято цел е обогатяването на представянето на България като добро място за алтернативен туризъм.

Финансирането на проекта е с евросредства и с пари от националния бюджет. Срокът на реализацията му е 10 месеца.

Очакванията са да има около десет на сто ръст на туристите по българските дестинации, включени в проекта. Сред тях са Белоградчик, Белица и Силистра.

От министерството обясниха за Investor.bg, че посочените три дестинации са спечелили тематични конкурси за най-добри дестинации за минали години. Инициативата на ЕК популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма в ЕС и се базира на ежегодни национални конкурси. Белоградчик е бил избран за най-добра дестинация по критерия „културно наследство“, Силистра е била най-добра „водна“ дестинация, а читалището в Белица е определено за „защитен културен обект“. 

Предвижда се българските ЕДЕН дестинации да бъдат включени в националния туристически портал www.bulgariatravel.org и да бъдат представени на туристическите борси в Берлин, Букурещ и София през тази година.

Сред очакваните преки ефекти от проекта Маринов открои повишаването на разпознаваемостта на българските дестинации, спечелили конкурсите,  насърчаване развитието на специализираните форми на туризъм, преодоляването на сезонността в нашия туризъм, отклоняване на основните туристически потоци към по-малко известни дестинации и увеличаване на заетостта и доходите на местното население.

Сред косвените ефекти, освен увеличаването на броя на туристи по съответните дестинации, е и създаването на туристическа мрежа със съседните балкански страни и на общи регионални туристически продукти, които да се представят както на европейски, така и на по-далечни пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още