IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-идентификацията ще е готова до края на годината

Правителството е възложило на министъра на електронното управление да да възложи изграждането на съответното мобилно приложение

19:55 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на електронното управление Божидар Божанов. Снимка:&nbsp;<em>БГНЕС/Зара Русева</em></p>

Министърът на електронното управление Божидар Божанов. Снимка: БГНЕС/Зара Русева

До края на годината трябва да е готова електронната идентификация чрез мобилно приложение.

Това съобщават от пресслужбата на Министерството на електронното управление.

Със свое решение правителството е възложило днес на министъра на електронното управление за изгради технологична възможност за електронна идентификация през мобилно приложение през 2022 г. и да предложи необходимите в тази връзка промени в свързаното законодателство.

Целта на приетия акт е да се предостави допълнителна възможност за отдалечено идентифициране на потребителите на електронни административни услуги още през настоящата календарна година, така че гражданите да имат широко разпространено, достъпно, сигурно, лесно за използване и безплатно средство за електронна идентификация през мобилно устройство, допълва се в съобщението.

През февруари правителството публикува за обществена консултация на портала Strategy.bg техническата спецификация на мобилното приложение, което да служи за електронна идентификация и електронно подписване.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов вече обясни, че първоначалната регистрация в приложението ще е с международен паспорт, електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) от Националната агенция за приходите (НАП).

С приложението ще могат да се ползват услуги на всякакви държавни и общински служби и агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още