IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да глоби България заради избора на мултиплекс оператори

Страната ни има два месеца, за да се защити, в противен случай ще бъде сезиран Съдът на Европейския съюз

13:57 | 22.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК може да глоби България заради избора на мултиплекс оператори

Европейската комисия прикани днес България да гарантира  открит и недискриминационен достъп до пазара на наземно цифрово радиоразпръскване.

В съобщение на комисията пише, че нашата страна не се е съобразила с изискванията, заложени в директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота за наземно цифрово радиоразпръскване чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на предприятията, които могат да навлязат на този пазар.

Критериите за подбор на конкурсните процедури са били непропорционални и следователно не са в съответствие с изискванията на директивата за конкуренцията, директивата за  разрешение и рамковата директива. На кандидатите не е било разрешено да бъдат свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, извършващи дейност само извън България, или с оператори на мрежи за радио- и телевизионно разпръскване. 

Решението на Брюксел е под формата на мотивирано становище, което е втора стъпка в процедурата за нарушение.

Сега страната ни разполага с два месеца, за да съобщи на комисията за мерките, които е предприела, за да отстрани нарушенията на правото на ЕС и да позволи ефективен достъп до българския сектор на наземно цифрово радиоразпръскване. Ако националните органи не отговорят по задоволителен начин в рамките на два месеца, комисията може да отнесе въпроса към Съда на Европейския съюз, се посочва в съобщението.

Иначе комисията приветства обявеното неотдавна от България начало на тръжна процедура за разпределение на спектъра. През декември 2011 г. София прие изменения на законодателството си, за да позволи организирането на нова тръжна процедура преди 1 септември 2013 година.

Сега Брюксел очаква България да оповести условията на процедурата възможно най-скоро, така че потенциалните нови участници да могат да подготвят съответната документация, да бъдат подбрани и да навлязат на пазара преди датата, определена за приключването на аналоговото разпръскване - 1 септември 2013 година.

Преходът от аналогово към цифрово радиоразпръскване до 2012 г. е една от целите на политиката на ЕС, отбелязва комисията. Тази промяна дава възможност за по-ефективно използване на радиочестотите и реорганизиране на значителен дял от спектъра за нови услуги ("дигиталния дивидент").

За да гарантира, че този процес ще доведе до навлизането на нови участници, които ще насърчат конкуренцията и ще предоставят по-голям избор на зрителя, комисията следи дали се спазват правилата за ползването на допълнителния капацитет на спектъра, които са определени в директивите за конкуренцията, за разрешение и рамковата директива.

В края на януари стана ясно, че компанията DVB-T е подала жалба до ЕК, защото е обжалвала конкурсите, но ВАС е отхвърлила иска й. От компанията заявиха, че ЕК ще реши, че България е нарушила евродирективи, като е допуснала концентрация на мултиплексите в две компании, за които има подозрения, че са свързани помежду си.

Шестте мултиплекса бяха дадени на словашката Towercom (две честоти) и латвийската Hanu Pro (четири). Двете компании са пряко или непряко свързани със собственика на Корпоративна банка Цветан Василев, който е представител на кипърската Mancelord Limited, която държи 50% от НУРТС - мрежата за разпространение на телевизионния и радиосигнал.

НУРТС наскоро купи Towercom и се преименува на "НУРТС диджитал". Hanu Pro пък представи банкови гаранции от Корпоративна банка и обяви, че ще ползва мрежата на НУРТС, защото в противен случай стойността на проекта й ще скочи най-малко три пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 12 години
Ако Европейската Комисия ни запука с шамари за всяко прегрешение в областта на енергоносителите, лекарствата, храните, нарушенията на човешки права и куп други доста дебелашки изцепки, дълго ще се чуват звучни плесници и дебелашко мучене. А дано, ама надали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
petar yordanov
преди 12 години
Няма нищо общо между КТБ и препоръките на Еврокомисията,не виждам защо ги намесвате! Просто ЕК казва,че конкурсите за даване на мултиплексите са дадени само на два конкурса и че е било забранено на телевизиите да участват,това няма нищо с банката и не разбирам защо се опитвате да го изкарате,все едно КТБ е виновна в нещо или е замесена в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Безполезната ЕК отново на ход. Защо не погледнат пазара на енергоносители,лекарства и храни.. това което те гледат е върха на айсберга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още