IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще инвестира 1 млрд. долара в Африка за пет години

Компанията иска да участва в дигиталната трансформация на континента

17:46 | 06.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Американският интернет гигант Google планира да инвестира 1 млрд. долара в Африка през следващите пет години, за да осигури достъп до бърз и по-евтин интернет. Освен това ще подкрепи стартъпи, за да допринесе за дигиталната трансформация на континента, обяви компанията, цитирана от Ройтерс.

Звеното на Alphabet разкри новината на виртуално събитие, с което даде начало на своя Africa Investment Fund, чрез който ще инвестира 50 млн. долара в стартъпи, давайки им достъп до своите служители, мрежа и технологии.

В съвместен проект заедно с неправителствената организация Kiva Google ще предостави 10 млн. долара под формата на нисколихвени заеми, за да помогне на малки бизнеси и предприемачи в Гана, Кения, Нигерия и Южна Африка да преминат през икономическите трудности, предизвикани от Covid-19.

„Вълнувам се да потвърдя нашия ангажимент към континента чрез инвестиция от 1 млрд. долара за пет години, за да подкрепим дигиталната трансформация на Африка, покривайки редица инициативи – от подобрена свързаност до инвестиции в стартъпи“, коментира Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google и Alphabet.

Google заяви, че програма, създадена миналата година в Кения в партньорство със Safaricom, която позволява на потребителите да изплащат 4G смартфони на вноски, ще бъде разширена на континента, благодарение на мобилни оператори като MTN, Orange и Vodacom.

Компанията изгражда подводен кабел за свързване на Африка с Европа, който според нея ще даде възможност за по-бърз интернет и по-ниски разходи за свързаност.

Междувременно Google продължава развитието на проекти и в други точки на света. Тя е намалила потреблението на гориво и забавянията в трафика с 10 до 20 процента в четири локации в Израел, използвайки изкуствен интелект, за да оптимизира светофарите. Освен това планира да тества този софтуер в Рио де Жанейро.

Ранната фаза на проекта е сред новите софтуерни инициативи в Google за справяне с климатичните промени. Някои служители, както и застъпнически групи, призоваха компанията по-спешно да започне да използва влиянието си за справяне с кризата.

Въпреки че Google не откликва на призивите на критиците си да спре да продава технологиите си на петролни компании или да финансира представители на управляващите, които отричат глобалното затопляне, тя поставя приоритет върху функции за устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още