IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM обеща ръст напечалбата от сделката с Red Hat от следващата година

Джини Ромети се опитва да върне гиганта по пътя към растежа

10:32 | 03.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) обеща, че придобиването на гиганта за софтуер с отворен код Red Hat ще насърчи финансовите резултати от следващата година. Това се случва в момент, в който главният изпълнителен директор Джини Ромети се бори, за да върне 108-годишната компания по пътя към растежа, пише Wall Street Journal,

Но за начало инвеститорите ще трябва да приемат неприятностите в краткосрочен план. Компанията заяви, че очаква между 1,3 млрд. и 1,4 млрд. спад на приходите за това тримесечие спрямо второто тримесечие, като се изключи ефектът от Red Hat.

IBM отдава този спад, който е по-голям от очаквания от анализаторите, на сезонните колебания и загубата на приходи от бизнеси, които е продала.

Въпреки че се очаква Red Hat да добави около 350 млн. долара приходи през текущото тримесечие, компанията продължава да е напът да отчете петият пореден годишен спад на приходите от продажби.

Същевременно IBM понижи прогнозата за оперативната печалба на акция за тази година до 12,80 долара от прогноза за 13,90 долара преди сделката с Red Hat. Главният финансов директор Джеймс Кавано заяви, че намалението отразява изискваните счетоводни корекции за част от приходите на Red Hat.

От следващата година Ромети твърди, че комбинацията от IBM и Red Hat ще постави първата по пътя към “стабилния растеж” и ще увеличи маржовете.

Кавано обясни на инвеститорите, че компанията очаква приходите ѝ да нараснат с около 5% в краткосрочен план. Освен това IBM ще генерира допълнителни 1,5 млрд. долара до края на 2021 г. от Red Hat, допълва той.

В петък книжата на IBM завършиха борсовата търговия в Ню Йорк с 2% спад на стойността. Компанията се надява, че придобиването на Red Hat ще ѝ помогне да се бори с лидерите в облачните технологии Amazon.com и Microsoft.

След като Джини Ромети пое ръководството на IBM през 2012 г., компанията преживя 22 поредни тримесечия спад на приходите. В края на 2017 г. година беше дадено начало на три поредни тримесечия, в които приходите растяха, благодарение на бързите продажби на новото поколение мейнфрейм компютри, но след това фирмата се завърна към спада.

Сделката за Red Hat, която е на стойност 34 млрд. долара, е най-голямата в историята на компанията. Освен това е най-значителното постижение в управлението на Ромети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още