IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo планира да предложи свои акции и в Шанхай

Листнатите в Хонконг книжа на компанията повишиха стойността си с над 15% в резултат на новините

10:38 | 13.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Листнатите в Хонконг акции на Lenovo повишиха стойността си с над 15%, след като китайският производител на персонални компютри заяви, че планира да предложи свои книжа и на борсата в Шанхай, пише CNBC.

В Хонконг акциите на компанията се търгуваха за 9,30 хонконгски долара в 10 ч. местно време, или с 15,5% повече спрямо стойността при приключването на предходната борсова сесия.

Lenovo разкри, че е подала заявка към борсата в Хонконг, в която моли за издаването на т.нар. китайски депозитарни разписки в Съвета за научни и технологични иновации или Star Market на Шанхайската фондова борса.

Китайските депозитарни разписки позволяват на местните инвеститори от континенталната част на Китай да купуват акции в некитайски дружества и са подобни на американските депозитарни разписки, които дават възможност на акциите на компании извън САЩ да се търгуват на американските борси. Технически те не са акции, но представляват дялово участие в компания.

Шанхайският Star Market се появи през 2019 г. с цел да привлича иновативни технологични компании чрез не толкова затегнати правила за листване колкото на други места. През декември Star Market посрещна своята компания номер 200.

Lenovo твърди, че възнамерява да емитира нови обикновени акции, които ще представляват не повече от 10% от общия увеличен брой обикновени акции на компанията.

Събраните средства пък ще бъдат използвани за развойна дейност на нови технологии, продукти и решения, стратегически инвестиции в свързани сектори, гласи изявлението на Lenovo.

„Със силното глобално присъствие на Lenovo и с наследството в Китай, ние сме уверени, че това предлагане ще ни помогне допълнително да осъзнаем стойността на Lenovo, като се възползваме от процъфтяващия китайски капиталов пазар и в същото време позволим на инвеститорите в Китай да инвестират по-лесно“, коментира Ян Юенцин, председател и главен изпълнителен директор на Lenovo.

„Предлагането ще ни позволи да направим по-големи инвестиции в технологии и иновации, и да насърчим по-добре дигиталната и интелигентната трансформация в различни индустрии“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още