IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG Chem обвини SK Innovation в кражба на търговски тайни

Очаква се решението на Международната търговска комисия на САЩ да бъде обявено през втората половина на 2020 г.

18:41 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Южнокорейският производител на батерии за електромобили LG Chem заяви, че възнамерява да започне съдебно дело срещу SK Innovation в САЩ заради кражба на търговски тайни, съобщава Ройтерс. 

LG Chem и нейното американско звено са подали жалба срещу SK Innovation в Международната търговска комисия на САЩ (ITC), обвинявайки базираната в Сеул компания в неправомерно придобиване на търговски тайно чрез наемане на бивши служители на ищеца.

LG Chem е поискала от ITC да спре вноса на мостри на литиево-йонни батерии и инфраструктурни технологии, които нарушават търговските тайни на дружеството.

В момента SK Innovation произвежда батерии за електромобили единствено в пределите на Южна Корея, като планира да построи заводи в Унгария и САЩ съответно през 2020 г. и 2022 г.

„Бизнесът с батерии на SK Innovation ще разгледа ситуацията и ще изясни исканията на LG Chem чрез легални процедури“, съобщават от обвиняемата компания.

SK Innovation, която притежава най-голямата петролна рафинерия в Южна Корея – SK Energy, е едно от новите имена на пазара за батерии, доминират от китайските CATL и BYD, японската Panasonic Corp, както и от местните конкуренти LG Chem и Samsung SDI Co Ltd.

Откакто стартира масово производство през 2012 г., SK Innovation успя да привлече като клиенти германските автомобилни концерни Daimler AG и Volkswagen.

През март дружеството обяви, че възнамерява да построи завод в САЩ, в който ще произвежда батерии.

В същото време от LG Chem заявиха, че очакват окончателното решение на ITC по случая да стане ясно през втората половина на 2020 г.

Компанията е класирана четвърта при глобалния пазар за батерии с дял от 10,4 на сто, докато SK Innovation е поставена едва на десета позиция с пазарен дял в размер на 1,7% за периода януари-февруари 2019 г., по данни на SNE Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още