IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планетариумът "Николай Коперник" дигитализира 50 от лекционните си програми

Въпреки COVID-19 участваме в най-големите международни проекти в Международния майсторски клас на ЦЕРН, съобщи Свежина Димитрова

12:36 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Reuters, архив</em></p>

Снимка: Reuters, архив

Планетариумът на Астрономическата обсерватория "Николай Коперник" ще дигитализира над 50 от своите програми. Това съобщи в Bloomberg TV Bulgaria Интервю Свежина Димитрова, директор на варненския планетариум. Предстои да се сложат новите телескопи със средства от бюджета.

Дигитализацията е за лекционния курс, който ще се представя пред ученици и граждани. “С дигиталните планетариуми става много по-лесно изработването на лекциите, защото това се случва директно със софтуера, който се предоставя. Това ще ни позволи да навлезем в 21-ви век”, обясни Димитрова.

Тя напомни, че цялостен ремонт на планетариума последно е правен през 2002 г. „Оттогава насам се правят частични ремонти, обновява се техниката, но винаги всяка една институция се нуждае от нова техника“, поясни директорът на планетариума.

Димитрова посочи, че след среща с министъра на образованието и науката през миналата година е поета инициатива за реновиране на всички шест планетариума у нас. “Миналата година започна финансиране на дигитализацията за четири планетариума, през тази година ще се включат и останалите”, обясни тя.

Свежина Димитрова увери, че дигиталният планетариум ще позволи много по-добра визуализация на Космоса и процесите, които са в него.

Тя разказа и как планетариумът е работил в условията на пандемия. През летните месеци са се провеждали групи за деца и ученици от първи до осми клас присъствено при спазване на всички противоепидемични мерки и в намален състав. От миналата година Община Аврен е предоставила за ползване базата си и са започнали да се правят наблюдателни експедиции.

“Не всички успяват да дойдат присъствено, има хибридно обучение в момента”, разкри Димитрова.

Тя информира, че най-големите международни проекти, в които участва планетариумът, включват Международен майсторски клас на ЦЕРН.

По отношение на реализацията на кадрите в България директорът на планетариум "Николай Коперник" заяви, че много голяма част от младите астрономи отиват да учат в чужбина и намират реализация там, защото са много добри студенти.

Според Димитрова плановете на американския предприемач Илон Мъск за колонизация на Марс са много полезни.

“В науката не всяко нещо е материално и се използва само за една мисия. Когато се използват технологии за достигане на Марс, след това те достигат до нас, до обикновените хора, и се прилагат в ежедневния живот. В ЦЕРН е разработен World Wide Web и всички ние го използваме, въпреки че той е предвиден за комуникация между самите учени”, отбеляза тя и изброи различни продукти за изследване на Марс, Луната и Слънчевата система, влезли в употреба на хората на Земята.

Увеличават ли се даренията за планетариума "Николай Коперник"? Ще се проведе ли националната астрономическа олимпиада?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още