IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за обновяване на Планетариума във Варна е готов

Разчитат на евросредства за ремонта

09:09 | 17.03.15 г.
Проектът за обновяване на Планетариума във Варна е готов

Проектът за обновяване на Планетариума във Варна е готов, съобщи за „Черно море“ директорът на Астрономическата обсерватория Свежина Димитрова. Все още обаче няма подходяща европейска програма, по която институцията да кандидатства за финансиране.

Проектът предвижда цялостно обновяване на Планетариума, което включва и оборудването му с най-добрата оптическа техника в света. Ще има система, която изцяло ще промени визията на небесния купол в залата, разкри още Димитрова.

„Ще се поставят много по-съвременни проектори и когато се влезе в Планетариума, усещането е все едно влизате в Космоса и в една ракета, с която ще пътувате през времето и пространството“, уточни тя.

Очакванията са през новия програмен период 2014 – 2020 г. да има подходяща програма, по която Варна да кандидатства за финансиране от Европейския съюз. “Ще следваме примера на град Бърно в Чехия”, заяви Димитрова. Там с европейско финансиране Планетариумът беше изцяло обновен и сега е средище на международни научни конференции.

“Надявам се в близко бъдеще Варна да има най-модерния планетариум на Балканския полуостров”, коментира директорът на Астрономическата обсерватория.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още