IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Xiaomi нараснаха с рекордните 64%

Компанията обяви, че придобива стартъп за автономно шофиране

17:45 | 25.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Приходите на производителя на смартфони Xiaomi за второто тримесечие нараснаха с рекордните 64% спрямо година по-рано, разкри компанията и обяви, че придобива стартъп за автономно шофиране, докато се подготвя за експанзия на този конкурентен пазар, предава Ройтерс.

Приходите са достигнали 87,8 млрд. юана (13,56 млрд. долара) спрямо 53,54 млрд. долара година по-рано. Освен това са надминали средната прогноза за 84,53 млрд. юана.

Нетната печалба възлиза на 6,32 млрд. юана, което е с 87,4% повече спрямо същия период на миналата година и е над очакванията на анализаторите.

Санкциите на американското правителство срещу конкурента на Xiaomi – Huawei Technologies, засегнаха възможността на подразделението за смартфони на технологичния гигант и позволиха на Xiaomi, както и на други китайски компании като Oppo и Vivo да увеличат пазарния си дял.

Според компанията за пазарни проучвания Canalys делът на Xiaomi на глобалния пазар на смартфони е нараснал с 83% на годишна база през тримесечието, завършило през юни. Тя е продала 52,8 млн. телефона, което я направи втората по големина марка смартфони в света за първи път в историята ѝ. Тя се нарежда след Samsung и пред Apple.

На вътрешния си пазар обаче компанията все още изостава след Oppo и Vivo, що се отнася до продадени бройки.

Днес Xiaomi обяви, че придобива стартъпа за автономно управление на автомобили Deepmotion за около 77,37 млн. долара. Ходът цели увеличаване на усилията на компанията в развойната дейност в тази сфера, разкри президентът на Xiaomi Уан Сян.

През март компанията обяви, че ще похарчи 10 млрд. долара, за да навлезе в сектора на електромобилите. Xiaomi все още не е обявила официално нито едно партньорство, нито планове за първия си модел, макар че обяви за работа в различни сайтове показват, че компанията агресивно набира кадри.

Миналата седмица Ройтерс писа, че China Evergrande Group води преговори да продаде звеното си за електромобили на Xiaomi. Последната твърди, че е в контакт с различни производители на автомобили, но все още не е решила с кой точно иска да работи.

Компанията генерира по-голямата част от приходите си от продажбата на смартфони, но също така печели от продажбата на онлайн реклама и други видове потребителски хардуер.

Звеното за интернет услуги на Xiaomi, което генерира средства най-вече от позиционирането на реклами в различни приложения, е записало 19,1% растеж на приходите на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още