Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Сателитът на Булсатком е планиран за изстрелване в средата на юни

Подготовката на изстрелването ще отнеме около месец

Сателитът на Булсатком е планиран за изстрелване в средата на юни

Снимка: Pixabay.com

Сателитът на Булсатком – BulgariaSat-1, ще бъде изстрелян от SpaceX в средата на юни, съобщават от дъщерното дружество на доставчика на телевизия и интернет Булсатком.

Кампанията по подготовката на изстрелването ще отнеме около месец, което включва дейности по подготвителни тестове, зареждане с гориво, сглобяване към ракетата. Български екип инженери работи на място в САЩ по всички етапи на проекта, включително подготовката за изстрелване и орбиталните тестове, посочват от компанията.

След самото изстрелване сателитът трябва да достигне своята орбитална позиция, а от Земята ще се извършат тестове и настройки в рамките на около месец след позиционирането му и преди да започне същинското му функциониране, допълва се в съобщението.

Сателитът е преминал всички тестове и изпитания, доказващи, че може да работи в космическите условия на геостационарната орбита на 36 хил. км. Над земята. Там температурните амплитуди варират от –170 до +125 градуса по Целзий и всяка апаратура е подложена на силна радиация.

Още по темата

Общо 46% от капацитета на сателита ще се използва от собствени компании на българския и сръбския пазар, на който Булсатком оперира.

Българският сателит има 15 години гарантиран живот по договор, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години. Това означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години, допълват от компанията.

Проектът за изстрелването на първия български сателит датира от 2006 г., припомнят от компанията. Реализацията му – финансиране, производство и предстоящото изстрелване, отнемат период от близо 12 години.

Първата степен на ракетата-носител Фалкон 9, която ще изведе нашия сателит в космоса, е същата, която се приземи успешно на платформа в Тихия океан на 14 януари т.г. Ракетата за многократно използване е революция в космическите технологии и е шанс за по-малки държави и компании да имат собствени сателити, обяснява Максим Заяков, изпълнителен директор на BulgariaSat.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Новини Булсатком сателит

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Apple заличи половин трилион долара от пазарната си капитализация за 12 сесии