IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Alipay набра рекордно финансиране от 4,5 млрд. долара

Средствата ще бъдат използвани за глобална експанзия на компанията

12:50 | 26.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовото подразделение на Alibaba Group Holding набра рекордните 4,5 млрд. долара от консорциум от подкрепяни от държавата инвеститори - ход, с който се надява да даде тласък на глобалната си експанзия, пише Bloomberg.

Новото финансиране отбелязва най-големия подобен рунд на частно финансиране в технологичната индустрия, като надмина първоначалната цел, заложена от Zhejiang Ant Small & Micro Financial Services Group, контролирана от милиардера и основател на Alibaba Джак Ма.

Китайският държавен фонд China Investment Corp. и инвестиционното звено на China Construction Bank, вторият най-голям кредитор в страната, са се присъединили към групата на новите инвеститори се посочва в изявление.

Ant Financial, както е известна компанията, има за цел да събере най-малко 3,5 млрд. долара при оценка от 60 млрд. долара и обмисля първично публично предлагане на фондовата борса в Шанхай най-рано през тази година, твърдят източници, запознати с въпроса. Компанията управлява най-голямата услуга за онлайн разплащания в Китай - Alipay.

“Набраният капитал от Серия Б ще ни позволи да инвестираме в инфраструктура, като облачни услуги и контрол на риска, които ще подкрепят нашия растеж в дългосрочен план в селските райони и на международните пазари”, коментира Ерик Дзин, президент на Ant Financial.

Компанията за финансови услуги на Ма се разви от аутсайдер в една силно контролирана индустрия в онлайн гигант, който вече работи с най-големите държавни играчи. Повече от 200 млн. потребители използват нейните продукти, обяви компанията през август.

През последните няколко години Ant Financial започна да се насочва в различни посоки. Тя подкрепи Paytm, най-големият доставчик на услуга за разплащания в Индия, която към януари тази година имаше 122 млн. потреби и се радва средно на 52 млн. трансакции месечно.

Очакванията бяха, че след като завърши първия си кръг на финансиране през 2015 г., Ant Financial ще бъде оценена на 45 млрд. долара. Сега компанията се нуждае от капитал, който да използва за нови услуги като онлайн банкиране. Това се случва в момент, в който конкуренти като Tencent Holdings разработват свои собствени интернет продукти в сферата на финансите.

Още по темата - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още