IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent поведе технологичните разпродажби в Китай заради нови страхове от регулации

Инвеститорите очакват финансовите отчети на гигантите, за да видят колко тежък е досегашният удар на регулаторите

12:56 | 21.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на китайските технологични компании поевтиняха за втора поредна сесия в понеделник, насочвайки се към най-лошия си двудневен спад от юли насам, благодарение на подновените опасения, че Пекин може да наложи още рестрикции на частния сектор, пише Bloomberg.

В петък банковият регулатор издаде предупреждение срещу незаконните схеми за набиране на капитал, свързани с концепцията за метавселената, а днес асоциацията на индустрията обеща да се противопостави на спекулативните сделки в сектора. Нито една от двете обаче не споменава имена на компании. Цената на акциите на Tencent Holdings – пионер в развитието на метавселемата – се понижи с 6,3%. Стойността на книжата на Alibaba Group Holding пък спадна с 4,3%.

Tencent Tencent

Хонконгският Hang Seng Tech Index, който следи най-големите китайски технологични фирми, беше на път да загуби повече от 6% за две сесии. Спадът започна в петък, когато гигантът в доставките Meituan записа близо 18% понижение на борсата, тъй като Пекин въведе нова политика за ограничаване на таксите за услугите на платформите за доставки.

„Има притеснение относно новите регулаторни реформи“, каза Джъстин Танг, ръководител азиатски проучвания в United First Partners.

Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия предупреди в петък за практиките, свързани с набирането на средства и за инвестиционни продукти, свързани с концепцията за метавселената, като посочи спекулативния характер на подобни инвестиции. Органът, отговарящ за метавселената и работата на индустрията в нея, днес посочи, че секторът трябва да бъде развит, за да обслужва реалната икономика.

Цената на акциите на Tencent спадна с 40% от пика си през януари миналата година. Гейминг гигантът, както и други големи играчи като Alibaba и Meituan, се оказаха под прицела на Пекин, докато Китай се насочи срещу антимонополното поведение и затегна контрола върху потребителските данни. Продължилият цяла година натиск изтри над 1,5 трлн. долара от пазарната стойност на местния технологичен сектор.

„Пазарът много се страхува, че ще има още репресии и това може да даде малка възможност на компании да върнат бизнеса си към успеха“, коментира Кастор Панг, ръководител проучвания в Core Pacific-Yamaichi. „Страховете за метавселената показват, че пазарът се опасява, че технологичните фирми може да не успеят да развият бързо нов бизнес, както го направиха преди в Китай. Това наистина потиска и без това крехкото доверие“.

През следващите седмици инвеститорите ще разберат мащаба на кампанията на властите срещу някои от най-големите технологични фирми в Китай, когато въпросните организации обявят финансовите си отчети. Alibaba трябва да представи своите данни в четвъртък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още