IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba е решена да продаде бизнеса си с чипове въпреки регулаторните трудности

Компанията готви план за преструктурирането си

15:24 | 03.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Toshiba е решена да продаде своя бизнес с чипове въпреки регулаторните проблеми. Това обяви Нобуаки Куруматани, който пое поста главен изпълнителен директор и председател на японския производител на електроника този месец, пише Bloomberg.

Ще са нужни “съществени материални” промени за компанията, за да може да се позове на правото си да прекрати споразумението за продажбата с групата, водена от Bain Capital, заяви Куруматани, бивш банкер от един от основните кредитори на Toshiba. Изявлението той направи на кръгла маса с журналисти във вторник. Компанията не вижда договорното си право да прекрати сделката като добра опция, допълни той.

Toshiba е в процес на продажба на своето звено за чипове в опит да покрие милиардите долари загуба на своя бизнес с ядрена енергетика в САЩ, който обяви банкрут. Продажбата за 2 трлн. йени (19 млрд. долара) първоначално трябваше да бъде завършена на 31 март, но беше отложена във времето заради необходимостта от регулаторно одобрение в Китай. Съгласно условията на споразумението новият краен срок е 1 май, а Toshiba трябва да получи разрешение до 13 април, за да може да изпълни въпросния срок.

“Чакането на одобрение от китайските власти е всичко, което остава да се направи”, коментира 60-годишният Куруматани. “Ако не го получим, това ще се счита за материална промяна”.

Представители на Министерството на търговията на Китай могат да наложат някои условия, които да повлияят на стойността на бизнеса, като да поискат Toshiba да замрази цените или да отдели част от операциите си.

Ако сделката успее, Куруматани ще има нелеката задача да възстанови растежа на 143-годишния конгломерат, разкъсван от счероводни скандали, без ключови двигатели като чиповете и енергетиката. Полученото от продажбата на звеното за чипове ще бъде използвано за придобивания, заяви Куруматани, като отказа да разкрие повече подробности.

Компанията е в процес на създаване на нов план за преструктуриране, който ще насочи Toshiba към нов бизнес модел, фокусиран върху услуги за интернет на нещата, заяви изпълнителният директор.

Планът ще обхваща 5-годишен период, започващ от април 2019 г. и ще бъде обявен на 31 декември, обяви Куруматани. Той не разкрива подробности относно новите продукти и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още