IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba и Western Digital слагат край на съдебната си битка

Двете се договориха за продажбата на бизнеса с чипове на японската компания

11:02 | 13.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският технологичен гигант Toshiba и американската компания Western Digital постигнаха споразумение по своя съдебен спор за продажбата на бизнеса с чипове за памет на Toshiba за 18 млрд. долара, като в следващите часове се очаква да излязат с официално становище по случая, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Американската фирма ще оттегли исковете си за арбитраж в САЩ, които имаха за цел да спрат Toshiba от продажбата на бизнеса с чипове на консорциум, воден от Bain Capital. От своя страна японската компания ще се откаже от съдебните обвинения срещу Western Digital, допълват източниците, пожелали анонимност.

Като част от споразумението Western Digital ще може да инвестира заедно с Toshiba в модерен завод за чипове в Япония и ще получи гарантирани доставки на следващото поколение чипове, твърдят източниците.

Партньорите са въвлечени в съдебна битка от началото на тази година, когато Toshiba заяви, че ще продаде своя бизнес за чипове, за да запълни огромната загуба, генерирана от американското ѝ звено за ядрена енергетика. Американската компания заяви, че Toshiba се нуждае от съгласието ѝ, за да продаде звеното, което японската фирма оспорва. Toshiba трябва да набере капитал, за да избегне отписване от борсата в Токио.

Книжата на Toshiba повишиха стойността си с 10 на сто откакто Bloomberg News писа, че двете компании са близо до решение на спора.

Toshiba увеличи натиска си върху Western Digital в последните седмици. През миналия месец базираната в Токио компания заяви, че ще увеличи инвестициите си в новото си производство на чипове Fab 6 в Йокаичи, като блокира Western Digital от участие в процеса и повиши перспективите пред възможността американската фирма да не получи доставки на по-нови чипове, от които се нуждае, за да остане конкурентоспособна.

Освен това Toshiba разкри, че планира да набере 600 млрд. йени (5,3 млрд. долара) от продажбата на акции – ход, който ще ѝ помогне да избегне отписването, дори и продажбата на звеното за чипове да не бъде завършена в срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още