IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba изненада със 78% скок на оперативната печалба

Резултатът се дължи на силното представяне на звеното за чипове, което компанията продаде

09:14 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Toshiba отчита 78% скок на оперативната печалба за второто фискално тримесечие, подпомогната от силното представяне на звеното ѝ за чипове, което наскоро концернът се договори да продаде за 18 млрд. долара, предава Ройтерс.

Борещият се с редица проблеми конгломерат обяви, че оперативната му печалба за периода юли-септември нараства до 135,8 млрд. йени (1,2 млрд. долара) от 76,88 млрд. йени година по-рано.

Това надминава средната прогноза на петима анализатори, анкетирани от Thomson Reuters Starmine SmartEstimate, които очакваха сумата да достигне 124,47 млрд. йени.

Toshiba смята и да повиши капиталовите си инвестиции в бизнеса с чипове през тази фискална година до 600 млрд. йени спрямо планираните 400 млрд. йени основно за да ускори инсталацията на производствената линия за чипове за памет в град Йокаичи.

Toshiba запазва прогнозата за оперативната си печалба за финансовата година, която завършва през март 2018 г., за 430 млрд. йени спрямо 480 млрд. йени средна прогноза на 12 анализатори.

Компанията очаква годишна нетна загуба от 110 млрд. йени заради данъци, свързани с продажбата на звеното за чипове за памет. Това не се отразява на очакваните ползи от продажбата, тъй като тя все още трябва да получи одобрение от регулаторите.

Toshiba, която отчаяно се нуждае от средства, за да покрие разходите на американското си звено за ядрена енергетика Westinghouse, през септември постигна споразумение за продажба на подразделението. То е вторият най-голям производител на NAND чипове за памет. Купувачът е група, водена от Bain Capital.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още