IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota инвестира 500 млн. долара в Uber

Двете компании ще се опитат да настигнат конкурентите си на пазара на автономни коли

11:03 | 28.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилният гигант Toyota Motor ще инвестира 500 млн. долара в Uber, а двете ще работят заедно по разработката на самоуоравляващи се коли, обявиха компаниите, цитирани от Ройтерс.

Ходът има за цел да им помогне да настигнат други компании на особено конкурентния пазар на автономни превозни средства.

Toyota, един от най-големите производители на автомобили в света, и Uber Technologies, водещата компания за споделено пътуване, са смятани за изоставащи в битката за разработка на самоуправляващи се коли. Партньорството им отразява стратегията на главния изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи в разработката на автономни превозни средства чрез партньорства, а не самостоятелно.

Сделката вдъхва нов живот на този бизнес на Uber. След като автономна кола на Uber уби пешеходец в Темпе, Аризона, през март, фирмата премахна колите си роботи от улиците, съкрати стотици тест шофьори и затвори операциите си в Аризона - нейния център за тестване на автономни коли.

Инвестицията оценява Uber на 72 млрд. долара, отговаряйки на оценката, която Uber получи в сделка със звеното за коли на Alphabet - Waymo, по-рано тази година.

Uber ще обедини своята система за автономно шофиране с технологията Guardian на Toyota, която предлага автоматизирани функции за сигурност, както и възможност за шофиране в точните платна, така че колите да могат да се движат абсолютно самостоятелно.

Комбинираната технология ще бъде вградена в минивановете Sienna на Toyota, които ще се ползват в мрежата от коли на Uber от 2021 г., разкри компанията за споделено пътуване.

Двете компании имат за цел да решат все по-сериозния проблем с това как да произвеждат масово автономни коли, включително за услуги за споделено пътуване.

Джеф Милър, ръководител бизнес развитие на Uber за стратегически инициативи, твърди, че партньорството „наистина отразява картината как виждаме използването на автономната технология в дългосрочен план“. Това включва лицензирането на технологията ѝ на автомобилни компании.

Toyota подхожда не толкова агресивно, колкото някои конкуренти, по отношение на самоуправляващите се превозни средства, изразявайки притеснения за технологията, и се е фокусирала върху отделни системи като Guardian. Но компанията инвестира в проучвания и твърди, че планира да започне да тества самоуправляващи се електромобили около 2020 г.

Uber е признавала, че нейната технология изостава спрямо Waymo, а катастрофата в Аризона забави допълнително развитието на проекта и тестовете. Партньорството с Toyota поставя Uber под натиск да възстанови тестовете по обществените пътища, но компанията се бори с регулатори и политици по въпроси, свързани с техните опасения po сигурността. Милър твърди, че Uber планира да върне колите си по пътищата до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още