IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кот д'Ивоар очаква рекордна реколта на какао

Плановете му за по-голям контрол върху цените през следващия сезон са основна причина за несигурност сред търговците

13:07 | 01.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Getty Images News</em></p>

Източник: Getty Images News

Най-големият световен производител на какао Кот д'Ивоар се насочва към втора по ред рекордна реколта, но плановете му за по-голям контрол върху цените през следващия сезон са основна причина за несигурност сред търговците, съобщава Bloomberg.

Добрите атмосферни условия ще помогнат на Кот д'Ивоар да постигне реколта от 2,23 милиона тона какао през новия сезон, който започва във вторник, става ясно от прогноза от проучване на Bloomberg, в което участват деветима търговци, брокери, анализатори и износители на какао. За сравнение - прогнозата на International Cocoa Organization (ICCO) за предишната реколта е била за 2,2 милиона тона.

Добивът в съседна Гана, вторият по големина производител, ще се възстанови до 872 000 тона, сочи проучването. ICCO оцени реколтата през 2018-19 г. на 830 000 тона, след като част от културите бе покосена от заболяване.

„Атмосферните условия бяха доста подходящи напоследък и уголемяването на шушулките върви добре“, казва Джонатан Паркман, съуправител в подразделението за земеделския бизнес на базирания в Лондон брокер за фючърси и опции Marex Spectron Group. „Бих очаквал реколтата да бъде поне толкова добра, колкото миналата година, ако не и малко по-добра“. 

Макар че търсенето продължава да се разраства при очаквано увеличаване на добива за четвърти пореден сезон, темпът на растеж ще се забави до 2,8% според проучването. За сравнение, темпът на растеж година по-рано е бил 4,1%, показват данни на ICCO.

Вече има признаци за отслабване на пазара. Глобалните продажби на шоколад не бележат растеж през трите месеца до април, след като са нараствали осем поредни тримесечия, посочиха от Barry Callebaut AG, най-големият  преработвател на какао в света, в презентация по време на представянето на финансовите си резултати през юли, позовавайки се на данни на анализаторската фирма Nielsen.

Въпреки че Гана и Кот д'Ивоар е възможно да съберат по-голяма реколта, търговците се колебаят дали ще има излишък при предлагането или недостиг. Средната оценка на проучването е за малък дефицит от 25 000 тона, но индивидуалните прогнози варират между недостиг от 160 000 тона и излишък от 100 000 тона.

Диапазонът може да се обясни с това дали анализаторите включват обема на какаото, което в момента се съхранява поради очакванията, че минималната цена за фермерите ще се увеличи. Недостигът би компенсирал излишъка от миналия сезон от 18 000 тона според данни на ICCO.

Въпреки че минималното заплащане на фермерите от Кот д'Ивоар постепенно се възстановява, то все още е доста далеч от рекордните 1,83 долара за килограм, които бяха определени за шестмесечната основна реколта до март 2017 г.

Втората година на ръстове при фючърсите трябва да даде възможност на регулатора Le Conseil du Cafe-Cacao да увеличи допълнително цените. Кот д'Ивоар ще определи цената за следващите шест месеца между 800 до 830 местни франка за килограм според хора, запознати с въпроса. И Кот д'Ивоар, и Гана трябва да обявят така наречените си фермерски цени на първи октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още