IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аукцион с картини за 1 млн. лева събра инвеститори и колекционери

Заслужава си публиката да обърне внимание на изкуството като отделен клас активи, посочи международният експерт Джоу Ла Плака на търга на Експат Глобално Изкуство

20:11 | 20.11.19 г.
<p>
	<em>Снимки: Фонд за инвестиции в изкуството Експат Глобално Изкуство</em></p>

Снимки: Фонд за инвестиции в изкуството Експат Глобално Изкуство

Аукцион за над 100 платна на утвърдени, съвременни и всепризнатни български художници, направи първият в Източна Европа фонд за инвестиции в изкуството Експат Глобално Изкуство. Картини за близо 1 милион лева събраха 130 инвеститори и ценители на изкуството, които наддаваха за произведенията, само месеци след създаването на Фонда, съобщиха от дружеството.

На таен и на явен търг бяха предложени творби на Димитър Казаков – Нерон, Генко Генков, Георги Баев, Бенчо Обрешков, Светлин Русев, Иван Кюранов, Свилен Стефанов. 20 картини на обща стойност над 170 хил. лева бяха купени от ценители на изкуството.

Най-висока цена след наддаването беше дадена за картината „Три фикуса“ на Свилев Стефанов. Впечатляващо внимание в наддаването имаше и за творбите „Самолет“ и „Бъкингам“ на Иван Кюранов, който е познат сред арт-ценителите и с новаторските си фотографски техники.

Картините на едно от младите открития на Фонда – Петра Димитрова – се оказаха сред най-атрактивните. Платното „Казаните“, с което перспективната художничка от Варна спечели националния конкурс на фонда за млади таланти, вдигна цената си пет пъти по време на наддаването и беше продадено за 10 хил. лева.

„Това е точният пример как Експат Глобално Изкуство може да печели в полза на своите акционери. Непрекъснато търсим активно добри сделки – стойностни творби с добър потенциал за реализация на пазара, така че да осигурим на акционерите си печалби от покачването в цените на произведенията в средносрочен и дългосрочен план. Това дава възможност на хора, които не са задълбочени познавачи, да спечелят от инвестициите си във Фонда. И в същото време, гласувайки доверие на таланти като Петра Димитрова, да подкрепяме тяхното развитие“, посочи Никола Янков, управляващ партньор на „Експат Капитал“.

Международният експерт по инвестиции в изкуството Джоу Ла Плака, собственик на престижна галерия в Лондон разкри какви са особеностите на арт пазара и възвръщаемостта на вложеното в произведения на изкуството, както и за смисъла перспективни творци да бъдат подкрепяни.

„Важно е да дадете бъдеще на вашите млади творци, с подходящата реклама можете да им осигурите път и по света, каза Джоу Ла Плака. – Заслужава си публиката да обърне внимание на изкуството като отделен клас активи. Досега се гледаше на изкуството като декорация, която пълни окото, но вече може да пълни и джобовете.“ 

Очакванията след продажбите на 20 от общо 100 картини по време на търговете са цената на една акция на Фонда да се вдигне с около 4%. Амбицията на Експат Глобално Изкуство е да постига годишна доходност от поне 20%.

Investor.bg информира, че Експат Глобално Изкуство е първият в Източна Европа фонд за инвестиции в изкуството, който за няколко месеца събра колекция от активи. Сред тях са произведения от различни художници и скулптори, от различен период и стил. Фондът е организиран като акционерно дружество с два класа акции и на практика е първият институционален инвеститор на специфичния пазар на изкуството в България. Акционерите на Фонда уверяват, че предлагат по-изгодни цени за придобиване и продажби на активи в сравнение с индивидуален купувач или продавач на свободния арт пазар. Част от стратегията на Фонда е да купува изкуство на пазари, където цените са ниски (какъвто е българският, например) и да продава на пазари с установени традиции за колекционерство и в пъти по-високи цени, каквито са пазарите в Западна Европа и САЩ.

Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още