IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на една компания отприщи най-голямата продажба на реликви от „Титаник“

Собственикът на правата върху кораба и извадените от него артефакти е принуден да разпродаде колекцията си в опит да набере нови средства

15:45 | 31.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трагичната история на обречения луксозен лайнер „Титаник“ неведнъж се е доказвала като източник на капитал било то чрез редица изложби, търгове или касов филмов хит, който продължава да носи приходи десетилетие след излизането си по екраните.

Въпреки това обаче компанията, която държи правата върху кораба и извадените от него приблизително 5500 артефакта, е застрашена от банкрут, поставяйки в неизвестност съдбата на своята колекция, съобщава Bloomberg.

В четвъртък съдия в Джаксънвил, Флорида, е разгледал плановете за провеждането на аукцион на Premier Exhibitions Inc., която обяви банкрут през 2016 г. На него ще бъде представена най-голямата колекция предмети, свързани с кораба, която вече привлича интереса на американски хеджфондове, китайски инвеститори, британски музеи, както и на носителя на „Оскар“ режисьора Джеймс Камерън.

Сред вещите е и звънецът, който е известил за задаването на айсберг, решетки от прозорци в първа класа, диамантен пръстен на един от пасажерите, както и куфар, пълен с дрехи, който е принадлежал на английски емигрант в САЩ.

Титаник, някога най-големият океански лайнер, потъва на първото си плаване през 1912 г., като при инцидента загиват над 1500 от общо 2200 души на борда.

Premier Exhibitions Inc. е наследник на компания, която някога е била собственост на заможен автомобилен търговец от Кънектикът, финансираl френска изложба през 1987 г., в която за първи път са изложени вещи от „Титаник“.

Базираната в Атланта компания излага предмети от кораба по целия свят, а през последните години разшири бизнеса си с изложби на подвижни роботизирани динозаври, човешки тела, насекоми и други.

Разширяването обаче остави Premier с повече дълг, отколкото може да понесе, и преди четири години тя реши да набере средства чрез продажба на артефакти и права за ваденето на трофеи от потъналия кораб, което обаче не можа да я спаси.

Група от миноритарни акционери се надяват артефактите на компанията – продадени отделно или като колекция, да наберат поне 10 млн. долара, с които ще бъдат покрити претенциите им, оставяйки достатъчно средства за големите инвеститори.

Очакванията са да има желаещи за покупка на отделни артефакти. През годините предмети са били продавани, но те са принадлежали на оцелели от трагедията, не са били част от колекцията на Premier. Така например виола, взета от тялото на ръководителя на корабния оркестър, беше продадена за сумата от 1,45 млн. долара. Фишек от комплект за оцеляване пък успя да събере сумата от 23 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още