IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филипините ще изгубят милиони заради затварянето на остров Боракай

Най-популярната туристическа дестинация няма да приема гости за шест месеца

09:07 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Филипините ще изгубят приходи за над 400 млн. долара заради затварянето от днес за шест месеца на остров Боракай, който е най-популярната филипинска туристическа дестинация, предаде DPA, цитирана от БТА.

Филипинският президент Родриго Дутерте разпореди в началото на април затварянето на острова за всички туристи.

Официални представители заявиха, че мярката е нужна, за да се гарантира спасяването на острова. Целта е Боракай, който се намира на 310 км южно от Манила, да се възстанови, тъй като се е превърнал в "септична яма", по думите на президента, заради свръхексплоатацията си. 

Ще трябва да преглътнем горчивия хап, ако искаме да съхраним и защитим остров Боракай, посочи заместник-секретарят по туризма Фредерик Алегре. Искаме отново да се възприема като рай, както беше през 80-те, допълни той.

Почистването и възстановяването на острова е временна пречка, но така ще бъдат върнати славните дни на Боракай, каза още Дутерте.

Около 35 000 работници ще бъдат засегнати от затварянето на острова, което властите се надяват да бъде скъсено, ако възстановителните работи, приключат по-рано, според заместник-министъра на вътрешните работи Епимако Денсинг.

Ако възстановителните работи продължат предвидените 6 месеца, оценките са за загуба от около 18 до 20 млрд. песо (400 млн. долара), посочи той. Филипинските авиолинии обявиха, че от днес отменят десетки полети към Боракай.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още