IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск детронира Джеф Безос като най-богатия човек в света

През миналата година състоянието на основателя на Tesla и SpaceX нарасна със 150 млрд. долара

18:57 | 07.01.21 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Предприемачът Илон Мъск, който стои зад Tesla и SpaceX, стана най-богатият човек в света, предава Bloomberg.

Ръстът с 4,8% на цената на акциите на производителя на електромобили в четвъртък изстреля Мъск пред основателя на Amazon Джеф Безос в индекса на милиардерите на Bloomberg, който подрежда 500-те най-богати хора в света.

Нетното богатство на родения в Южна Африка инженер достигна 188,5 млрд. долара към 10,15 ч. местно време в Ню Йорк, с 1,5 млрд. долара повече от състоянието на Безос, който държеше първото място от октомври 2017 г. Като главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies, или SpaceX, Мъск е и конкурент на Безос, който е собственик на компанията Blue Origin, в надпреварата за частни полети в Космоса.

Постижението е венецът на изключителни 12 месеца за Мъск. През миналата година нетното му богатство скочи с над 150 млрд. долара - вероятно най-бързото натрупване на богатство в историята. Възходът му беше стимулиран от безпрецедентното рали на цената на акциите на Tesla, която скочи със 743% миналата година на фона на последователните й печалби, включването й в индекса S&P 500 и ентусиазма на Wall Street и на инвеститорите на дребно.

Скокът на цената на акциите на Tesla увеличава още повече стойността на компанията, която е на светлинни години от тази на останалите автомобилни производители. Tesla е произвела малко над половин милион автомобила миналата година, доста по-малко от производството на Ford и General Motors. Очаква се компанията да постигне още ръстове в краткосрочен план, след като демократите спечелиха и двете места за Сената от щата Джорджия и осигуриха контрол в Конгреса на партията си, която защитава по-бързото навлизане на електромобилите.

Опции върху акции

49-годишният Мъск се възползва от резкия ръст на Tesla по повече от един начин. Наред с дела му от 20% в автомобилната компания, той държи и нереализирани печалби на стойност 42 млрд. долара от опции върху акции. Тези ценни книжа идват от два гранта, които той получи през 2012 и 2018 г., последният от които беше най-голямата сделка за заплащане в историята между главен изпълнителен директор и корпоративен борд.

Въпреки огромните ръстове Мъск заяви, че не се интересува особено от материални неща и има малко активи извън дяловете си в Tesla и SpaceX. Той каза в интервю за Axel Springer миналия месец, че основната цел на богатството му е да ускори развитието на човечеството в космическа цивилизация.

„Искам да мога да допринеса колкото се може повече за града на Марс. Това означава много капитал“, посочи Мъск.

500-те най-богати хора в света са прибавили рекордните 1,8 трлн. долара към общото си нетно богатство миналата година, което е ръст с 31%. Ръстовете обаче са непропорционални, като само петима души имат състояние от над 100 млрд. долара, а други 20 имат най-малко 50 млрд. долара.

Една седмица от началото на новата година класацията вече беше разместена от изключителни ралита. Китайският предприемач Джун Шаншан измести Уорън Бъфет и зае шесто място, след като книжата на компанията му за бутилирана вода поскъпнаха, а състоянието му набъбна с 15,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
даже със спейс екс нищо не е взел.. само някви дребни помощи които даже ги върна, Осъди армията, зада разбие монопола на ULA.това в масковието кога ще се случи.. някво емигрантче да осъди армията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ти па много искаш от пропадляците... ае първо да завършат своята част от МКС... щото станцията остаря, а руснака още не е завършил!руски Старлинк поне след два века!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Лелее, това инфо направо запени всички фенове на Малкото Пу. Злоба и завист...всъщност нормална реакция от лузъри. Те хем сами не могат, хем завиждат и плюят тези, които могат.А Дребния Застраховкопродавач импчето, сигурно е в кардиологичното отделение на някоя болница, мушнал под чаршафа в найлонов плик обезценените акцийки на газпромчето, някой да не му ги отмъкне от квартирката, докато го няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
:)))"Тоя мъск краде повече и от тръмп!"въобще не е голям получател на субсидии . чичо сам по различен начин разбира субсидирането , не получаваш пряко пари , а ти опрощават някакви данъци дето дължиш или на твои клиенти ... малко е хитро , не е като туканка да се "преразпределят порциите" ... виж тука за 15г колко са се облажили от тези дето разметате като знаме че не лапкали и само един лапкал ... :))) ... достъпа е платен , но мисля , че имаш нещо фрии да прочетеш един материал или един ден ли ... пробвай ...https://***.washingtonpost.com/blogs/govbeat/wp/2015/03/17/the-united-states-of-subsidies-the-biggest-corporate-winners-in-each-state/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
ivan4o555
преди 3 години
Ако Мъск беше отишъл да учи и работи в Русия, щеше да е кръгла нула и нямаше да ни тормози нас българските "руснаци"!Но той избра да бъде свободен и да прави истински бизнес.Отиде в САЩ и е най-богатият човек, и ще бъде още по-богат!Питам тези, които знаят, колко електрически автомобила произведе Русия през 2020 г?Колко ракети изведе в космоса Россмехкосмос?Да сравним и резултатите на TESLA и SPASEX.Има ли руски СтарЛинк?Ей, тоя гений Мъск им отиде на крака да ги моли да купи една ракета от тях а те го изгониха и му се присмяха!В заключение, ако Мъск беше отишъл да работи за Русия, сега щеше да е заточен в Сибирь!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Купувам/продавам...даже някой път не зная какво правя. Чудел съм се като се обърна назад защо съм сглупил така :) но нали тръпка трябва да има в това живот - иначе е скучно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Дано имаш късмета да продадеш във верния момент, защото в един балон печелят само тези, които продадат на върха или близо до него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
SN 9 даже ще е днес (8ми) или уикендаTest windowNET January 8 14:00 UTC (08:00 CST)Backup date(s)January 9, 10Static fireExpected January 6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
тя ще тръгне със сигурност, и ти разбирам идеята ... аз се надявах да стане още преди да станат толкова известни, но от друга страна за какво да е прави публична? Пари очевидно не му трябват, а така само някви активистчета ще му пречат. Ще продаде Тесла и ще направи Старлинк публичен, но Спейс Екс невярвам да се случи скоро ако се случи.... По скоро се огледай в другите играчи от Луната програма, там също има потенциал... Made in Space
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 3 години
И е двата съм, но по малко. "Който рискува пишели";)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още