IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете, преди да решите да ядете по-малко месо

Популярната кампания "Veganuary“ призовава за спиране на консумацията на месо през януари

12:44 | 12.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixaby</em></p>

Снимка: Pixaby

Кампанията "Veganuary" е едно от новогодишните обещания за намаляване на консумацията на месо, а причините могат да бъдат както грижа за здравето и околната среда, така и призив за по-хуманно отношение към животните. Тази идея наподобява Dry January - популярен режим за въздържане от алкохол през януари, който възниква във Великобритания.

Беки Талбот е една от близо 30 000 души в САЩ, които са се регистрирали за Veganuary тази година. Тя се включва в кампанията с намерението да стане веган за един месец.

Луиза Барго, която също ще спазва принципите на Veganuary, е вегетарианка от около четири години. "Аз съм много запалена по правата на животните", казва 26-годишната жена от Сан Антонио, Тексас. „Не мисля, че индивидуалното действие само по себе си е достатъчно, но все пак помага и допринася за разпространението на посланието“, добавя още тя, цитирана от  Wall Street Journal.

48-годишната Лаура Сейлър от Фредериксбург няма да стане абсолютен веган през 2020 г. Вместо това тя e решила да яде по-малко месо, последвайки т. нар. „флекситерианска диета“ което означава, че ще приема предимно храни на растителна основа, но няма изцяло да изключва месото и животинските продукти от менюто си.

Кайли Франо на 28 години от Чатануга, щата Тенеси, споделя че се надява да направи същото, като крайната  й цел е да стане „пескетарианка“ което означава, че ще яде риба, но не и месо.

Докато диетолозите казват, че все по-голям брой хора са решили да станат вегани или вегетарианци, изследванията относно храненето дават противоречиви резултати, свързани с месото.

По-голямата част от проучванията показват, че спазването на диета на растителна основа и намаляването на консумацията на месо подобряват здравето. Но много от тези изследвания се основават на резултати, базирани на лично мнение, и не определят нито причините, нито последиците от такава диета върху здравето.

Има и противоречиви данни, като например скорошно проучване, което показва, че хранителният режим на веганите или вегетарианците е свързан с повишен риск от инсулт. Друго проучване не открива разлика между вегани и всеядни, когато става дума за сърдечни заболявания или риск от смъртност без значение от причината.

„Всяка следваща година пациентите говорят за подобряване на здравето си“, споделя Нанси Фарел, говорител на Академията по хранене и диетика. „Намаляването на месото все по-често става част от дискусиите, като много млади пациенти се интересуват от веганство“, добавя още тя.

Според Фарел, която е регистриран диетолог по хранене във Фредериксбург, Вашингтон, експериментирането с това да сте вегетарианец или веган за един месец би могло да прерасне в по-постоянна промяна. Въпреки това може да отнеме няколко месеца, за да видите подобрения в здравните показатели като кръвно налягане или ниво на кръвната захар. „Смятам, че един месец всъщност е кратък период, но ако тази практика насърчава дългосрочна промяна, това би било добре“, казва още тя.

27-годишната Беки Талбот от Ню Йорк се ангажира с Veganuary, след като попада на кампанията в Instagram. Базираната в САЩ кампания се популяризира от стотици марки, ресторанти и супермаркети, които пускат веган продукти и менюта.

Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
няма да решиме защото е вредно за здравето, и следователно няма да прочетем тъъъпата ви статията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
KMETA
преди 4 години
Февруари ще има въпроси - какво е месо ?А март ще питат - какво е ядем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още