IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 600 хил. долара за парче от Луната

Метеоритът е открит през 2017 г. в отдалечена пустиня в Мавритания

09:46 | 22.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 600 000 щатски долара e платил купувач в рамките на аукцион за метеорит от Луната. Според аукционната къща RR Auction парчето, известно като „лунен пъзел", се състои от шест отделни части, които заедно тежат почти 5,5 килограма. Вероятно е било отделено от повърхността на Луната след удар на друга скала, изминало е около 380 000 километра до Земята и е достигало повърхността на планетата ни.

Метеоритът е открит през 2017 г. в отдалечена пустиня в Мавритания в Северозападна Африка. Според базираната в Бостън аукционна къща той ще бъде част от туристическа атракция във виетнамската провинция Ха Нам. Той ще бъде публично показан в будисткия комплекс Там Чук. Купувачите и продавачите по време на търга от края на седмицата са останали анонимни. 

Цената от 612 500 долара (533 500 евро) e надхвърлила очакванията на аукционната къща, която е очаквала цена от около половин милион долара. Според RR Auction става дума за най-големия пълен лунен пъзел, който е бил открит досега.

НАСА поддържа регистър на всички лунни метеорити, открити на Земята до 2012 г. Според този списък има общо 80 парчета скали, които заедно тежат най-малко 65 килограма. Учените осъществяват химически анализ на всички открити части, за да докажат, че това всъщност е материал от луната. Те сравняват всички части с анализи на лунни скали, донесени на Земята по време на мисиите на космическия кораб Apollo.

Лунните метеорити предоставят на изследователите възможността за интересни прозрения за миналото на земния спътник. През 2003 г. например учените успяха да открият в пустиня в Саудитска Арабия камък от преди 3,9 милиарда години, когато на Луната се е появил известният кратер Mare Imbrium.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още