IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават на търг предмети на хора, стъпили на Луната

На аукциона на RR ще бъдат предложени и шест редки религиозни предмета

08:15 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;RР Auction</em></p>

Илюстрация: RР Auction

Да притежаваш нещо, което е летяло до Луната на борда на "Apollo", винаги е било трудно. От септември миналата година обаче, когато в САЩ бе приета резолюция, даваща на астронавтите право на собственост върху предметите, носени от тях в Космоса, това е доста по-лесно, пише Bloomberg.


По-рано объркването около това дали правата върху тези предмети се държат от NASA пречеше на много от космонавтите да предложат предметите си за продажба поради опасенията от евентуална намеса от правителството. Това беше една доста неясна материя - понякога NASA оспорваше правата, друг път не.

През 2011 г. например агенцията прекрати продажбата на 16мм камера, която астронавтът от "Apollo 14" Едгар Мичъл носел на Луната. По-късно Мичъл дари на Смитсоновия институт предмета, който оцени на 60-80 000 долара. Горе долу по същото време NASA се намеси в продажбата за 388 375 долара на списък със задачи от 70 стр., притежаван от Джеймс Лоувъл-младши, който той носел на злополучната му мисия "Apollo 13". Документът бе предложен на търг на Heritage Auction.

Съвсем наскоро RР Auction обяви 858 лота, които ще бъдат предложени на търг на авиационни и космически артефакти на 16-23 май, като се очаква те да донесат до 1 млн. долара. Най-малко 85 от тези предмети са от "Apollo 11" - първото кацане на Луната с човек на борда, както и един от най-търсените източници на предмети, пътували в Космоса.

Сред най-интересните предмети са ръчен контролен механизъм, летял до Луната заедно с Бъз Алдрин и Майкъл Колинс, който се очаква да донесе между 150 000 и 200 000 долара; шест-инчова ивица от ЕКГ изследване на сърдечния ритъм на Нийл Армстронг, направено в момента, в който той стъпил на Луната през 1969 г., се очаква да бъде продадена за 5000 до 10 000 долара.

Друг любопитен предмет, който ще бъде предложен на търга, е схема, носена от Юджин Сърнан на "Apollo 17" под седалката на "Лунния роувър", който той управлявал на повърхността на Луната. Той го носел през цялото време в случай, че машината се повреди. Според експерти документът може да донесе между 20 000 и 30 000 долара.

На търга на RR ще бъдат предложени и шест редки религиозни предмета. Сред тях е молитва на микрофилм с размер 2 на 2,5 инча, която Чарлз Дюк носел със себе си на "Apollo 16". Предметът, който е единствен по рода си, бил подарен на Дюк от спътника му до Луната с надпис: "Подарък от мен за колегата ми астронавт, Джим Ъруин. По негово предложение църквата обеща да се моли за нашата безопасност". Очаква се цената на този артефакт да достигне 10-15 000 долара.

Микрофилм с всички 1245 страници на Библията на крал Джеймс, летял на борда на Международната космическа станция в продължение на цели 4 месеца, също ще бъде разиграна на търга. Предметът е с руски и американски произход и е донесено на станцията с полет "Союз ТМА-8", след което е върнат на Земята на борда на совалката "Discovery STS-121". Очаква се да бъде продаден за 3000 до 5000 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още