IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Носталгията по "Топ Гън" донесе 124 млн. долара в дебюта на продължението

"Маверик" върна 40-годишните фенове обратно в кината

09:35 | 30.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Paramount Pictures</em></p>

Снимка: Paramount Pictures

Том Круз може би успя да изпълни една от най-смелите каскади в кариерата си – да накара публиката да отиде на кино за нещо, което не включва супергерои, пише Ройтерс.

Продажбите на „Топ Гън: Маверик“ през премиерния уикенд стигнаха 124 млн. долара от рекордните 4732 кина в Северна Америка. Очаква се екшънът на Paramount и Skydance да събере 151 млн. долара заедно с продажбите от понеделник, когато американците отбелязват Деня в памет на загиналите във войните. Силното представяне се дължи на ослепителните отзиви, огромните дози носталгия и връщането на Круз в самолетната кабина, за да изпълнява истински въздушни каскади като пилота Пийт „Маверик“ Мичъл.

„Топ Гън: Маверик“ е най-печелившият дебют в 40-годишната кариера на Том Круз и първият му, който задминава границата от 100 млн. долара в премиерния си уикенд. „Война на световете“, която събра 64 млн. долара в дебюта си през 2005 г., е на второ място в кариерата му.

Публиката на над 40 години – хората, към които Paramount се прицели, когато даде зелена светлина на продължението на „Топ Гън“ от 1986 г., се завърнаха с пълна сила в кината, което е забележително, тъй като именно тази част от демографията най-неохотно се завръщаше по кината. Положителните отзиви между зрителите би трябвало да помогнат филмът да стигне и до по-млада публика, които не са били още родени, когато екшънът излиза преди 36 години.

„Топ Гън: Маверик“ продължава звездното представяне на Paramount напоследък, като това е петият филм тази година, който застава начело на класацията още с премиерата си. Без подкрепата на комикси или ревящи динозаври филмите на студиото за 2022 г., сред които „Соник: Филмът 2“ (182 млн. долара в Северна Америка), „Изгубеният град“ (100 млн. долара), „Писък“ (81 млн. долара) и „Jackass: Кретените завинаги“ (57 млн. долара), намериха добър отзвук в кината.

Въпреки няколкото отлагания (продължението на „Топ Гън“ трябваше да излезе по кината през 2020 г., но заради Covid-19 плановете се обърнаха), Том Круз беше категоричен, че „Маверик“ няма да последва други филми на студиото, които бяха излъчени само по стрийминг услуги. Двегодишното чакане вече започва да се отплаща, тъй като филмът получава забележителни оценки. Той има 97% одобрение в Rotten Tomatoes и А+ в CinemaScore.

“Маверик“ ще трябва да оправдае и бюджета си за продукцията в размер на 170 млн. долара, който не включва десетките милиони, похарчени за реклама по света. Тези усилия включват бляскава премиера на Филмовия фестивал в Кан, чиято кулминация бяха 8 изтребители, които прелетяха над Кроазет (макар че френското правителство плати за тях).

Само още един филм „Бургерите на Боб: Филмът“ на Disney и 20th Century бе достатъчно смел да се изправи в дебюта си срещу „Топ Гън: Маверик“. За филм, който е базирана на дългогодишна телевизионна анимационна поредица, филмът донесе забележителните 12 млн. долара, с което зае трето място в боксофис класацията.

На втора позиция се оказа „Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта“, който се раздели с водещото място само след три седмици. В четвъртия си уикенд на екран приходите от продажби на лентата намаляха с 50% до 16 млн. долара. От премиерата си насам филмът е генерирал общо 375 млн. долара.

На четвърто място със 5,9 млн. долара за уикенда завърши „Имението Даунтън 2“, а на пето - „Лошите момчета“ с 4,6 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още