IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се поскъпване на вносните месни деликатеси в Русия

С 35% са нараснали средните договорни цени на изделията и консервите от месо

16:40 | 23.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Русия вносните месни деликатеси може да поскъпнат до новогодишните празници с една трета. По данни на руското земеделско министерство през есента е установен ръст от 35,1% на средните договорни цени на изделията и консервите от месо, пише „Известия“.

Става въпрос за деликатеси като хамон, фоа гра, шунка и друга продукция, която се доставя в Русия от европейските страни и не е в списъка с ембаргови стоки. При това някои деликатеси достигат 2500 рубли (почти 71 лв.) за 100 г, като например хамонът.

Към септември 2017 г. се наблюдава видим ръст на средните контрактни цени на редица селскостопански продукти и храни. Най-висок е ръстът на внесените в страната изделия и консерви от месо.

През 2014 г. не всички продукти попаднаха в списъка храни под ембарго, напомня Сергей Юшин от Националната месна асоциация. При налагането на ембаргото беше забранен вносът в Русия от ЕС-28, Канада, Австралия и Норвегия на говеждо, свинско и птиче месо, колбаси и аналогични продукти, месни субпродукти и храни, изготвени от тях. 

За внос останаха разрешени втлъстеният черен дроб от птици (фоа гра), хамонът и други сушени продукти, включително от агнешко и говеждо. Разрешен е вносът на пастети от черен дроб на патици, гъски, кокошки, плюс шунка, бекон и др. продукти, месни консерви. Но това трябва да са деликатеси. В същото време различните колбаси още са в ембарговия списък.

По данни на митниците вносните деликатеси от месо се внасят от  Сърбия, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Испания, Швейцария, Белгия, Парагвай, Полша и Германия. От януари до септември 2017 г. в Русия са доставени 13,1 хил. т изделия и консерви от месо или с 12% по-малко спрямо същия период на предходната година. В същото време доставките от януари до септември 2017 г. на месни продукти са на стойност 54,3 млн. долара, което е ръст от 19% спрямо деветте месеца на 2016 г.

По данни от сайтовете на търговските вериги продукцията от среден и премиален ценови сегмент като фоа гра в 200-грамова опаковка може да струва 3 хил. рубли (85 лв.), а различните пастети стигат 1 000 рубли (около 28 лева).

Експерти твърдят, че пазарът в Русия е наситен с произведена в страната месна продукция и няма смисъл да се внасят стоки от ниския и средния ценови клас.

Според „Известия“ новите цени на деликатесите от месо ще бъдат видни в магазините към края на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още