IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар засегна продажбите на Tiffany & Co.

Компанията отчете печалба под очакванията на анализаторите

16:52 | 24.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Tiffany & Co. отчете печалба за третото тримесечие, която се оказа под прогнозата на анализаторите, и намали прогнозата за печалбата си за тази година, тъй като силният долар и сложните икономически условия натежаха върху продажбите на луксозни бижута, пише Bloomberg.

Печалбата достигна 70 цента на акция, като се изключат някои елементи, посочват от базираната в Ню Йорк компания. Средната оценка на анализаторите беше за 75 цента на акция. Печалбата на акция ще спадне с 5 до 10% през тази година. Предишната прогноза беше за спад от около 5%, твърди компанията.

Резултатите подчертават предизвикателствата, пред които търговците на дребно като Tiffany са изправени, в лицето на силния долар, който намалява разходите на туристите, посещаващи САЩ, и намалява стойността на приходите, реализирани в чужбина.

Главният изпълнителен директор Фредерик Кюменал заяви, че икономическите сътресения също влияят негативно на апетита на купувачите за луксозни стоки.

“Несигурните икономически и пазарни условия в САЩ и други региони засягат потребителските разходи, което ни кара да бъдем по-предпазливи относно перспективите си в краткосрочен план”, допълва той.

През третото тримесечие приходите на Tiffany спаднаха с 2,2% до 938,2 млн. долара, което се оказа под средната оценка на анализаторите за 971,3 млн. долара.

Нетната печалба се увеличи повече от два пъти до 91 млн. долара, или 70 цента на акция, от 38,3 млн. долара, или 29 цента.

Дори и след отчитането на ефекта от силния долар продажбите на Tiffany все пак не оправдаха очакванията в повечето региони.

Сравнимите продажби в магазините, като се изключат валутните колебания, са спаднали с 6% в Северна и Южна Америка, а средната оценка на анализаторите беше за свиване с 2%. Сравнимите продажби в Европа спаднаха с 6%, а тези в Азиатско-тихоокеанския регион - с 2%. Прогнозата на експертите беше за ръст от 8,5% и 6% съответно.

Единствено в Япония резултатите надминаха очакванията. Там анализаторите смятаха, че сравнимите продажби ще скочат с 11,7%, а те се увеличиха с цели 24%.

Кюменал, който стана главен изпълнителен директор на компанията през април, се опитва да изгради лоялност към марката посредством линия от луксозни часовници и насочва Tiffany към нови пазари посредством общи проекти с други фирми. По-рано този месец фирмата си сътрудничи с търговеца на дребно Dover Street Market в опит да достигне до по-младите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още