Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Време е да приключим с пластмасовите сламки, но с какво ще ги заменим?

Алтернативи като хартията, стъклото и металът имат сериозни недостатъци, изтъкват активисти

Време е да приключим с пластмасовите сламки, но с какво ще ги заменим?

Снимка: Pixabay

Помислете за повсеместно разпространената пластмасова сламка, която вече се е превърнала в символ на културата за еднократна употреба и използването на материали, които не подлежат на рециклиране. Само в САЩ и Великобритания 550 млн. пластмасови сламки се изхвърлят всеки ден, съобщава сайтът на Word Economic Forum, като се позовава на данни на Plastic Oceans Foundation. 

Още по темата

Наред с еднократните пластмасови торбички и чаши удобството на пластмасовите сламки върви наред със знанието за вредите, които причиняват, включително върху морския живот.

Около 8 млн. тона пластмаса се изхвърлят всяка година в океаните,  според Асамблеята на ООН по околната среда.
След като телевизионната програма на  BBC Blue Planet 2 подчерта унищожителния ефект на пластмасата върху морския живот и милиони хора гледаха видео материал с изследователи, вадещи сламка от ноздрите на морска костенурка, компании и правителства предприеха действия.

Един от примерите е Starbucks. Глобалната верига за кафе оповести плановете си да спре употребата на 1 млрд. пластмасови сламки до  2020 г. Търсенето на сламки нарасна покрай популярността на студените напитки, обясняват оттам, които съставляваха половината от всички продажби през  2017 г., което бе ръст от 37% спрямо пет години по-рано.

Скоро, като посетите  Starbucks за студена напитка, ще ви предложат чаша с капак, който е подходящ за рециклиране, през който да пиете напитката.

Компанията се присъединява към други световноизвестни брандове, които прекратяват използването на пластмасови сламки.

McDonald’s ще ги замени с хартиени във всичките си ресторанти във Великобритания и Ирландия и планира да започне тестове на алтернативи в САЩ, Франция, Швеция, Норвегия и Австралия.

IKEA ще забрани пластмасовите сламки във Великобритания и Ирландия тази година и планира да премахне еднократната пластмаса глобално от асортимента си до края на десетилетието. 
Hyatt Hotels Corporation обяви, че от септември пластмасовите сламки и клечки за украса в коктейлите ще бъдат предлагани само при поискване и, където е възможно, ще бъдат осигурени алтернативи.

Дори английската кралица Елизабет се обърна срещу сламките.

Но не всички са щастливи от края на сламките, защото те са удобни за хората, които не могат да вдигнат чашата към устата си, за да пият.

Докато  Starbucks отговаря на тези опасения казвайки, че който поиска сламка, може да получи такава от алтернативни материали, ползите е трудно да се докажат. Някои задават въпроса доколко забраната на пластмасовите сламки действително ще помогне.

Сламките създават относително малък дял от целия пластмасов отпадък в океаните, изтъква Адам Минтър, автор на коментарна рубрика в Bloomberg Opinion и на книгата Junkyard Planet (Планетата сметище). Според него намаляването на отпадъка в други области като риболовното оборудване и редуцирането на отпадъците на компаниите ще е по-ефективно от забрана за сламките.

За лицата с увреждания и възрастните хора пластмасовите сламки са удобни и могат да издържат на температурата на горещо кафе, чай или супа, така че да могат да бъдат изпити или изядени. А според активистите алтернативите, които включват хартия, стъкло или неръждаема стомана са неподходящи, защото се разпадат или задържат топлина.

По оценки на Световната здравна организация хората с увреждания по света са над 600 млн. и макар че не всички от тях имат нужда от сламки, за да пият и да се хранят, това дава представа за мащаба на проблема.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 1 година
С тръстикови клечки.
3
 
7
 
3
преди 1 година
$1000 глоба за хвърляне на сламка или друг *** на улицата. Сигурен съм, че в Сингапур сламките не попадат в океаните.
15
 
5
 
2
преди 1 година
Глупави животни, които не правят разлика между храна и пластмаса вероятно и без това ще измрат, освобождавайки място за по-интелигентни и приспособими видове. Това е естествен отбор. Не е нужно винаги да пазим глупаците, достатъчно го правим с хората.
1
 
15
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ми няма да пием от сламки - бабите ни сякаш цял живот са пили от сламки...а там, където се налага (макар че в момента не се сещам къде се налага), ще използват алтернативите.

Още от Новини
Извънредното положение няма да се отрази на бюджетите на културните институции за 2021 г.