Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Австралийски съд осъди VW на глоба за 77,5 млн. евро

Това е поредното съдебно решение заради Дизелгейт

Австралийски съд осъди VW на глоба за 77,5 млн. евро

Снимка: Ройтерс

В рамките Дизелгейт германският автомобилен концерн Volkswagen бе осъден от австралийски съд на глоба в размер на 125 млн. австралийски долара – около 77,5 млн. евро. Германският производител на автомобили е нарушил Закона за потребителите на страната, се казва в съдебното решение от петък. Според агенцията за защита на потребителите ACCC това е най-високата глоба за подобно нарушение в Австралия до момента, предава DPA.

Volkswagen заяви, че компанията ще преразгледа през следващите седмици възможността дали да оспорва решението на съда. Първоначално постигнато споразумение с агенцията за защита на потребителите за глоба в размер на 75 млн. австралийски долара били по-подходящо според компанията, въпреки че съдът се отклони от тази сума. Същевременно обаче съдиите отхвърлиха заведено от ACCC срещу Audi дело.

Австралийската агенция за защита на потребителите заведе дело срещу Volkswagen през септември 2016 г. Клиентите на VW са били излъгани, защото германската компания е продала над 57 000 автомобила в Австралия с твърдението, че те са екологично чисти и причиняват ниски емисии, се казваше в съдебния иск. След това, през март 2017 г. последва и съдебен процес срещу дъщерната компания Audi.

Още по темата

Независимо от този правен спор Volkswagen вече постигна споразумение през тази година с ищци от колективен иск в Австралия. Групата обяви през септември, че 100 000 австралийски клиенти, засегнати от скандала с дизеловите коли, могат да очакват средно плащане в размер на 1400 австралийски долара (870 евро), ако участват всички продадени превозни средства.

През септември 2015 г. под натиска на американската агенция по околна среда VW призна, че е манипулирала тестовете за емисии. Така наречените устройства за спиране („Defeat Devices“) са били използвани за определяне на измерванията на азотния оксид на тестовия стенд.

Според информацията на компанията от онова време  аферата е засегнала около 11 млн. дизелови автомобила по целия свят. Заради Дизелгейт групата отписа над 30 млрд. евро за съдебни разноски.
 

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Новини Volkswagen Дизелгейт

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Франция ще намали подкрепата си за електромобилите