IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW изпраща предупредителен сигнал след несигурно първо полугодие

Компанията очаква солидно увеличение на продажбите, но предупреждава, че общите доставки няма да достигнат миналогодишното рекордно ниво

11:27 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Германската автомобилна група BMW AG предупреди в сряда, че очаква силно волатилно второ полугодие, тъй като предизвикателствата около инфлацията и опасенията относно недостига на природен газ и продължаващите затруднения при доставките помрачават търсенето, а по-високите цени на колите компенсират само частично по-слабото производство, пише Ройтерс. 

Автомобилният производител се придържа към своята перспектива за марж на оперативната печалба между 7 и 9% и очаква стабилно увеличение на продажбите през второто полугодие. В същото време обаче BMW посочва, че общите доставки няма да достигнат миналогодишното рекордно ниво от 2,52 млн. броя.

Затягането на санкциите срещу Русия, прекъсването на доставките на газ и възможността за разрастване на войната в Украйна не са включени в прогнозите на компанията.

„BMW е първият производител, който сигнализира за предпазливост по отношение на търсенето“, коментира анализаторът Даниел Роеска от Bernstein Research в бележка до клиенти. „Предупреждението за края на 2022 г. вероятно предполага, че BMW вече се сблъсква с отслабващо потребителско търсене“, добавя той.

Проучване на германския институт Ifo в сряда показа, че бизнесът на германските производители на автомобили започва да се влошава през юли, като натрупаните поръчки намаляват, а очакванията за цените рязко се сриват.

БМВ БМВ

Базираният в Мюнхен концерн е по-негативен в перспективите си от конкурента Mercedes-Benz, който миналата седмица повиши прогнозата си за приходите за 2022 г. на фона на силното представяне през второто тримесечие.

Печалбата на BMW се свива през разглеждания период с 31% на годишна база до 3,4 млрд. евро въпреки растящите приходи, надхвърляйки медианната прогноза за 3,13 млрд. евро на анкетирани от Refinitiv анализатори.

Консолидацията на китайското съвместно предприятие BMW Brilliance Automotive повишава приходите на компанията през първото полугодие, но намалява печалбата за второто тримесечие, изтъкват от BMW. Групата отчете марж на печалбата от 8,2% спрямо миналогодишните 15,8%.

BMW увеличи дела си в съвместното предприятие с Brilliance Auto Group до 75% от 50% през февруари, след като осигури необходимия лиценз от Пекин за поемане на мажоритарен контрол. Очакваше се сделката да има положителен ефект от 7-8 млрд. евро върху финансовите резултати на автомобилния бизнес на BMW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още