IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизелгейт води до нова чистка на шефове във Volkswagen

Уволненията най-вероятно са свързани с разследването на прокуратурата в Долна Саксония

20:24 | 23.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нови автомобили на Volkswagen на международното летище &bdquo;Вили Бранд&ldquo; в Берлин, Германия, 14 август, 2018 г. <em>REUTERS</em>.</p>

Нови автомобили на Volkswagen на международното летище „Вили Бранд“ в Берлин, Германия, 14 август, 2018 г. REUTERS.

Volkswagen Group планира да уволни още инженери и мениджъри, свързани с глобалния скандал „Дизелгейт”, избухнал през 2015 г., съобщи германската преса. Според вестниците Handelsblatt и Bild am Sonntag, най-високопоставената жертва на предстоящата серия уволнения ще е Хайнц-Якоб Нойсер, бившият директор на VW, отговарящ за развитието на моделите и технологиите на марката.

Уволненията най-вероятно са свързани с разследването на прокуратурата в Долна Саксония, която се е прицелила във „вътрешния кръг” от 39 служители на VW, свързани с „Дизелгейт”. Нойсер беше отстранен от работа още през 2015 г., като най-вероятно ще се сдобие с обвинение по глобалния скандал с вредните емисии и в Щатите.

По-рано тази година Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение на бившия главен изпълнителен директор на VW Group Мартин Винтеркорн за това, че е участвал в заговор за прикриването на неверните резултати от тестовете на вредните емисии на дизеловите мотори на германския концерн. Нойсер е част от групата от 6 мениджъри на VW Group, които са следващите, които ще получат обвинение в Щатите.

Пред Handelsblatt главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс обясни, че става въпрос за „уволнение на няколко човека” и допълни, че те са продиктувани от информацията, която компанията е получила от разследването на прокуратурата.

В същото време Дийс потвърди, че VW Group отново вади на пазара италианския си производител на мотоциклети Ducati, като според него известната марка може да се слее със свой съперник или пък да се включи в съюз с някой свой конкурент. Шефовете на VW Group периодично решават да продадат Ducati, като се очаква, че компанията ще донесе около 1,5 милиарда евро – важна сума за погасяване на пораженията от „Дизелгейт”. Опитът за продажбата на компанията миналата година обаче пропадна, след като на нея се противопоставиха профсъюзите и босовете отстъпиха.

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още