IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глобява с 875 млн. евро BMW и Volkswagen заради таен картел с Daimler

Компаниите разполагат с технология за пречистване на азотен оксид, която дава по-добри резултати от нормите, наложени от ЕС, но не използват пълния ѝ потенциал

12:33 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. <em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е установила, че германските автомобилни концерни Daimler AG, BMW AG и Volkswagen Group са нарушили антимонополните регламенти на ЕС, договаряйки се за съвместни технологични разработки в областта на пречистването на отпадъчните газове от азотен оксид, става ясно от публикация на сайта на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС). 

В тази връзка ЕК налага глоба в размер на 875 млн. евро, като единствено Daimler успява да избегне наказанието, тъй като признава за съществуването на картела пред Брюксел. Впоследствие всички замесени компании потвърждават информацията.

„Петте автомобилни компании Daimler, BMW, Volkswagen, Audi и Porsche притежават технология за намаляване на вредните емисии извън законовите изисквания на стандартите на ЕС за емисиите“, посочва еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, добавяйки: „Но те са решили да избегнат да се конкурират чрез използването на пълния потенциал на тази технология за пречистване. Така че днешното решение е свързано с това как законното техническо сътрудничество се обърка. И ние не толерираме, когато компаниите се договарят. Това е незаконно съгласно антитръстовите правила на ЕС. Конкуренцията и иновациите в управлението на замърсяването от автомобилите са от съществено значение за постигането на амбициозните цели по Зелената сделка. И това решение показва, че няма да се поколебаем да предприемем действия срещу всички форми на картелно поведение, което поставя на риск тази цел".

Производителите на автомобили провеждат редовни технически срещи, за да обсъдят развитието на технологията за селективна каталитична редуцция (SCR), която елиминира вредните емисии на азотен оксид от дизеловите леки автомобили чрез инжектиране на карбамид, известен като AdBlue.

По време на тези срещи и в продължение на повече от пет години въпросните компании са действали съгласувано, за да избегнат конкуренцията по отношение на почистването на изгорелите газове по по-ефективен начин от този, изискван от регламентите на ЕС, при положение, че са разполагали с технологията да го направят.

Daimler, BMW и Volkswagen са се споразумели относно различни аспекти на технологията, използваща AdBlue, включително размера на резервоарите. Също така компаниите са обменяли чувствителна информация за тези елементи. По този начин те премахват несигурността относно тяхното бъдещо пазарно поведение за пречистването на емисиите на азотен оксид над законовите изисквания, т.нар. „преизпълнение“.

Това означава, че компаниите са ограничили конкуренцията по отношение на характеристиките на продукта.

Според ЕК подобно поведение представлява нарушение, ограничаващо техническото развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още