IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски синдикат настоява за 8% ръст на заплатите за служителите на Volkswagen

Инфлацията унищожава състоянието, притиска доходите и поставя много домакинства в икономически затруднения, изтъкват от IG Metall

20:46 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската работническа организация IG Metall настоява за 8-процентно увеличение на заплатите за служителите на Volkswagen Group на фона на ускоряващата се инфлация, съобщава Automotive News.

„Инфлацията унищожава състоянието, притиска доходите и поставя много домакинства в икономически затруднения“, изтъква преговарящият от страна на IG Metall Торстен Грьогер, добавяйки, че инфлацията е „бруталната реалност“. 

Представителствата на IG Metall в германските провинции Долна Саксония и Саксония-Анхалт искат да договорят покачване на заплатите на около 125 000 работници в шест германски завода на Volkswagen, както и във филиали ан групата, включително Volkswagen Financial Services.

Синдикатите, свързани с германския автоконцерн, имат широко влияние върху вземането на решения в групата. Спор между работническия съвет и главния изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс разклати сериозно стола на последния през 2021 г. В крайна сметка конфликтът между двамата беше решен през декември. Според споразумението ръководителят на едноименната марка Ралф Брандщетер ще стане член на управителния съвет, а Дийс ще се съсредоточи върху стратегията на групата.

Малко преди това германските медии съобщиха, че Брандщетер ще поеме функциите на Дийс, свързани с масовия пазар, които засягат марките Volkswagen, Skoda и Seat.

Дийс предизвика възмущение сред работниците и акционерите на Volkswagen, допускайки, че е възможно да бъдат съкратени десетки хиляди работни места по пътя към електрификация, така че компанията да се конкурира по-успешно с Tesla Inc., която завършва работата около своята първа европейска фабрика край Берлин. Дийс се опита да потуши напрежението, като промотира изграждането на технологичен кампус за 800 милиона евро близо до централата във Волфсбург. Редица германски вестници съобщиха, че бъдещето на Дийс може да е поставено на карта и че той може да загуби част от своята власт, тъй като компанията цели да разпредели отговорностите между ръководителите на марките в групата. Въпреки честите сблъсъци на Дийс с лидерите на работническите организации, договорът му беше удължен по-рано тази година до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още