IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai изтегля над 25 хил. електромобила Kona заради дефектни батерии

Процесът, който ще започне на 16 октомври, цели актуализация на софтуера и подмяна на проблемните батерии, създаващи риск от пожар в автомобила

14:14 | 08.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yen Duong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Автомобилният концерн Hyundai Motor Co доброволно ще изтегли свои електрически превозни средства Kona заради риск от късо съединение, съобщават от Министерството на транспорта на Южна Корея. Дефектът се дължи на неправилно производство на батериите и може да доведе до пожар в превозното средство, информира Ройтерс.

Доброволното изтегляне е планирано да започне на 16 октомври и предвижда да бъдат направени редица актуализации на софтуера и подмяна на батериите. Изтеглянето засяга 25 564 електрически превозни средства Kona, произведени между септември 2017 г. и март 2020 г., се казва в изявление на транспортното министерство. 

До момента са документирани около 13 случая на пожар при автомобили Kona, включително по един брой в Канада и Австрия, става ясно от съобщение на Джан Кьонг-тае, представител на управляващата партия в страната.

Електромобилите Kona използват батерии, произведени от LG Chem Ltd, като от дружеството за момента отказват коментар.

Kona Electric е първият компактен електрически SUV на южнокорейския автомобилен производител.

През юли лидерът на Hyundai Motor Group Чунг Ей-сун заяви, че концернът и Kia Motors планират да продадат 1 милион електрически превозни средства, задвижвани с батерии, през 2025 г., като заедно целят да спечелят над 10% от глобалния пазарен дял за такива превозни средства.

През август Hyundai постави световен рекорд с Kona по отношение на максималния пробег с едно зареждане сред серийните електромобили. Автомобилът успя да измине над 1000 км.

Акциите на компанията поевтиняха с 1,4% в края на днешната търговия, отразявайки опасенията на инвеститорите относно изтеглянето на автомобилите и подмяната на батериите, което може да струва скъпо на производителя. В същото време цената на акциите на LG Chem нарасна с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още