IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan вади червения молив

Японският концерн възнамерява да съкрати 10 000 работни места

15:57 | 24.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският производител на автомобили Nissan трябва да преглътне през първото си фискално тримесечие по-силен спад на печалбата от очакваното от анализаторите. Групата потвърди в сряда доклад от бизнес вестника Nikkei като „до голяма степен правилен“.

Автомобилният производител от Йокохама ще отчете за оперативната си печалба за периода между април до юни спад от около 90% спрямо стойността от миналата година, до 109 милиарда йени (900 милиона евро), се казва в материала, без да се споменават източници. Преди това анализаторите очакваха спад от 66%.

Според съобщения на агенции Nissan също възнамерява да съкрати повече от 10 000 работни места по целия свят. Най-засегнати са чуждестранните фабрики, които работят с нисък капацитет. Съкращенията включват вече официално обявеното през май орязване на 4800 работни места.

Новите планове ще бъдат официално обявени този четвъртък при представянето на отчета. Nissan не коментира темата засега.

Наред с други неща, Nissan има проблеми в САЩ, където стимулите за насърчаване на продажбите отстъпват на възвръщаемостта. След уволнението на бившия изпълнителен директор на Renault Карлос Гон като председател на Борда на директорите на японския концерн изпълнителният директор Хирото Саикава е под натиск да отлепи компанията от дъното.

След ареста на Гон в Япония френско-японският автомобилен съюз между Renault, Nissan и Mitsubishi, който той създаде и контролира, попадна в сериозна криза. Гон е обвинен в нарушаване на регулациите на фондовите пазари в Япония. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още