IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на електромобили помагат на Mercedes да покрие целите за емисиите

Концернът е доставил 160 000 електромобила и хибридни коли през 2020 г., като около половината от тези доставки са били осъществени през четвъртото тримесечие

12:27 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германският производител на премиум автомобили Mercedes-Benz, собственост на Daimler AG, успява да отговори на по-строгите изисквания за емисиите на въглероден диоксид, наложени в рамките на Европейския съюз (ЕС), чрез късен скок в продажбите на плъгин хибридни и електрически автомобили, който спасява концерна от солени глоби, съобщава Bloomberg. 

Mercedes е доставил 160 000 хибридни и електрически автомобила през 2020 г., като около половината от тези доставки са били осъществени през четвъртото тримесечие, изтъква главният изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус.

Общите продажби на дребно на автомобили с марка Mercedes нарастват с 0,2% през последните три месеца на годината, след като доставките в Китай се увеличават с 22%.

„Добрата тенденция, която видяхме през третото тримесечие, продължи и през четвъртото, движена от Китай, но не само Китай, тъй като и други пазари отчетоха подобрение“, заяви Калениус.

Mercedes планира да ускори пускането на електрически модели и се ангажира да спазва по-строги правила за емисиите през следващите години, допълни той.

Daimler превъзхожда своите германски конкуренти Volkswagen AG и BMW AG през миналата година, благодарение отчасти на напредъка около процеса по електрифициране на автопарка и по-силното възстановяване на продажбите, което компанията постигна през втората половина на 2020 г.

Концерните PSA Group, Volvo Cars, Renault SA и BMW са сред производителите, които се очаква също да отговарят на правилата на ЕС за емисиите. Volkswagen заяви, че може да пропусне целта с малка разлика.

Базираната в Щутгарт, Германия, Daimler ще представи компактния електрически автомобил EQA по-късно този месец, след като пусна най-новата итерация на своя флагман S-Class през миналата година. Концернът ще представи четири електрически автомобила през 2021 г., за да засили конкурентоспособност в сегмента спрямо Tesla Inc.

Компанията представи в четвъртък иновативен голям дисплей, който покрива голяма част от таблото и който ще бъде приложен за първи път в електрическия модел EQS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още