IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Volvo се свиват с над 20% през октомври заради кризата с чиповете

С около една трета спадат продажбите на компанията в Китай

16:30 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на превозни средства на шведския автомобилен концерн Volvo Car AB се свиват с повече от 20% през октомври, тъй като компанията продължава да изпитва затруднения заради недостиг на компоненти. Данните засилват предупреждението на анализатори и конкуренти, че 2021 г. ще повтори катастрофалните резултати от миналата година, съобщава Bloomberg. 

Доставките на компанията в Китай спадат с около една трета, докато продажбите в Европа се свиват с 21,5% на фона на недостига на запаси от превозни средства.

Производителите на автомобили все още се борят с недостига на полупроводници, който се очаква да изтрие от приходите от продажби в индустрията 210 милиарда долара само за тази година, според изчисления на AlixPartners.

Чешката марка Skoda, част от групата на Volkswagen AG, заяви в понеделник (1 ноември), че ще намали производството през следващите седмици поради продължаващите проблеми с дефицита на компоненти.

Не е ясно кога точно ситуацията с доставките ще се подобри. Много автомобилни компании компенсираха проблемите, като повишиха цените на превозните средства и се насочиха към производство на коли с по-висок марж. В същото време доставчиците на автомобилни части, като Continental AG и Faurecia SA, остават силно засегнати от недостига.

Главният изпълнителен директор на Volvo Cars Хакан Самуелсон заяви пред Bloomberg миналата седмица, че ситуацията с доставките ще се нормализира и няма да представлява проблем за дългосрочното развитие на автомобилния производител.

В края на миналата седмица Volvo дебютира на борсата в Стокхолм, като компанията успя да набере 20 млрд. крони (2,3 млрд. долара) от своето първично публично предлагане.

Успешният дебют стана факт, след като производителят реши да намали обема на предлагането с една пета и постави цената в дъното на преди това зададения диапазон. Стъпката се наложи, след като инвеститорите приеха с недоверие възможността Geely да запази по-голяма част от правото си на глас в управлението. Впоследствие китайската компания се съгласи да отпусне контрола си върху шведския концерн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още