IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PSA получи благословията на френското правителство за сделката с Fiat Chrysler

Френската държава притежава приблизително 12% от PSA и има представителство в Борда на директорите на автомобилната компания

13:57 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Френската автомобилна компания PSA Group си осигури подкрепата на един от основните си акционери - френското правителство, относно своя план за сливане с Fiat Chrysler, твърдят запознати източници, пожелали анонимност.

Френската държава, която притежава приблизително 12% от PSA и има представителство в Борда на директорите, е подкрепила обвързващ меморандум за разбирателство, който може да бъде одобрен тази седмица. Предвижда се ръководителите на PSA да се срещнат във вторник, за да преразгледат условията, които отразяват малки промени в споразумението от 31 октомври, съобщава Bloomberg, позовавайки се на същите източници.

От френското министерство на финансите, както и от PSA и Fiat отказаха коментар. 

Сливането на Fiat и втората по продажба на автомобили компания в Европа – PSA, би създало обединение с регионалнo господство, което може да се превърне в потенциална конкуренция за Volkswagen. Съгласно плана новата компания със седалище в Холандия ще бъде оглавена от главния изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес, докато председателят на Fiat Chrysler Джон Елкан ще запази ролята си на председател.

Сделката ще превърне двата производителя на автомобили от средния ценови диапазон в глобален гигант с продажби на повече от 8 млн. превозни средства годишно и стабилна гама от марки, включваща Peugeot и Citroen на PSA, както и Jeep, Alfa Romeo и Ram на Fiat Chrysler.

Производителите в бранша реагират на нарастващия натиск върху автомобилната индустрия, като обединяват ресурсите си за производство и разработване на продукти в условията на търговско напрежение, глобално забавяне на продажбите и скъпо струващото преминаване към електрически и самоуправляващи се автомобили.

Акциите на PSA поскъпнаха с 1,2% и достигнаха цена от 22 евро на акция в 11:11 часа в Париж (местно време), давайки пазарна стойност на компанията от 20 млрд. евро. Акциите на Fiat увеличиха цената си с 0,7% до 13,4 евро в Милано, според което капитализация на автомобилния производител се равнява на 21 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още