IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault ще увеличи производството във Франция до 700 хил. автомобила

Компанията е в разгара на преговорите за 3-годишно споразумение със синдикатите относно местното производство

18:07 | 13.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският автомобилен концерн Renault заяви пред профсъюзите, че планира да произвежда годишно над 700 хил. автомобила във Франция и ще разпредели девет нови превозни средства във френските си заводи.

Компанията е в разгара на преговорите за 3-годишно споразумение с работническите организации относно местното производство на фона на ангажимента си за преход към електрическа мобилност, съобщава Bloomberg.

Renault планира да съкрати 2000 работни места във Франция чрез програма за ранно пенсиониране, но планира да обособи нови 500 позиции, като наеме специалисти във високотехнологични области като науката за данни и разработките на батерии. 

Концернът потвърди плана за производството и работните места по време на среща с профсъюзите във вторник.

 „Групата потвърди амбицията си да разпредели девет нови превозни средства във френските си заводи, като целта е да се произвеждат повече от 700 хил. автомобила годишно“, изтъкват от Renault. „Това ще бъдат превозни средства с висока добавена стойност, електрически или SUV модели, и ще поставят Франция в центъра на индустриалната и технологичната стратегия на Renault Group“, добавя компанията.

Renault централизира дейността си по отношение на електрическите превозни средства около група обекти в Северна Франция.

Синдикатите заявиха, че няма да приемат принудителни съкращения или затваряне на фабрики.

Renault обяви по-рано, че съкращава около 4600 работни места в страната като част от своя мащабен план за преструктуриране и намаляване на разходите, въведен в началото на 2020 г. Групата записа рекордна загуба от 7,29 млрд. евро през първата половина на 2020 г. , но се върна към печалбата през първата половина на 2021 г.

Френското производство на Renault се свива, тъй като компанията измества сглобяването на популярни модели, като Clio, в страни с по-ниски разходи за труд, като Турция и Мароко.

Според индустриалната група CCFA, през 2000 г. Renault Group е изградила над 1,4 милиона превозни средства (леки и лекотоварни автомобили) във Франция, но тази цифра е спаднала до по-малко от 700 хил. броя към 2010 г. През 2020 г. групата е произвела 686 хил. автомобила във Франция.

През последните години Renault увеличи вътрешното производство на микробуси, но продължава да изгражда по-малко на брой леки коли.

В същото време през миналата година компанията изгражда общо 920 000 автомобила в Русия и Турция, 719 500 коли в страните от региона на Африка, Близкия изток и Индия, както и 676 700 автомобила в Европа без Франция.

Въпреки че Renault се възползва от печалбата през първата половина на годината, недостигът на полупроводници наруши производството през последните месеци и доведе до спиране на производството в някои съоръжения. Компанията изостава от своите конкуренти Volkswagen AG и Stellantis NV при възстановяването от пандемията поради зависимостта си от европейския пазар, който се възстановява по-бавно от Китай и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още