IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian увеличава цената на своите електромобили с до 20%

Компанията се позова на проблемите при доставките и поскъпващите компоненти, предизвиквайки критики от страна на клиентите, които вече са направили поръчки

20:36 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Американският електромобилен стартъп Rivian Automotive Inc. увеличава продажните цени на своите превозни средства с около 20% поради инфлационния натиск и по-високите разходи за компоненти, съобщава Ройтерс, цитирайки компанията.

Ценовото увеличение накара милиардерът-предприемач Илон Мъск да напише в Twitter, че „отрицателният брутен марж“ на Rivian ще бъде „зашеметяващ“ и е „почти невъзможно“ за други компании да направят достъпни електрически пикапи. 

Rivian, в която Amazon.com Inc притежава 20-процентен дял, заяви, че началната цена на електрическия пикап R1T се е повишила с около 17%, а на SUV модела R1S - с около 20%. Според компанията увеличението на цените ще засегне повечето клиенти, които вече са направили предварителни поръчки за превозните средства. 

„Е, това е тъжен ден за мен. Отмених поръчката за Rivian. Толкова съм отчаян“, пише във Facebook потребителят Zach Jump-Start Marino, който живее в Джорджия и притежава акции в Rivian.

По думите му увеличението е „астрономическо и несправедливо“ спрямо хората, които вече са направили поръчки.

„Не плащам над 94 хил. долара за средноразмерен пикап“, посочва той, добавяйки, че може да закупи бензинов пикап, като Ford F0150, на много по-ниска цена.

По думите му цената на R1T се е повишила с 15 000 долара.

Tesla Inc. и традиционните производители също повишиха цените на своите продукти в САЩ, за да компенсират високите разходи, свързани с логистиката и прекъсването на веригата на доставки, а дилърите често прибавят тежест към същите цени поради недостига на превозни средства.

„Като повечето производители, Rivian се сблъсква с инфлационен натиск, увеличаващи се разходи за компоненти и безпрецедентен недостиг и забавяне във веригите на доставка на части (включително на чипове)“, изтъкват от стартъпа.

Базираната в Калифорния компания не успя да постигне своята производствена цел за 2021 г. поради ограниченията при доставките.

Базовата цена на Rivian R1T нараства до приблизително 79 500 долара от 67 500 долара, докато R1S започва от 84 500 долара спрямо предходната цена от 70 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още