IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis инвестира 100 млн. паунда в завода на Opel/Vauxhall в Англия

Фабриката в Елисмиър ще стане първата в производствената мрежа на Stellantis, която ще произвежда само електрически превозни средства

15:54 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Автомобилният концерн Stellantis, който беше сформиран през януари след сливането между PSA Group и Fiat Chrysler Automobiles, заяви, че ще започне изграждането на изцяло електрически версии на миниваните Opel/Vauxhall Combo, Peugeot Partner и Citroen Berlingo във фабриката си в пристанището Елисмиър, Северозападна Англия, съобщава Automotive News Europe.

Производителят ще инвестира 100 млн. паунда в преоборудването на съоръжението за производство на електромобили, като изграждането на превозните средства ще стартира в края на 2022 г. 

Заводът ще стане първият в производствената мрежа на Stellantis, който ще произвежда само електрически превозни средства.

Решението на Stellantis гарантира бъдещето на фабриката след месеци на несигурност. Преди това концернът взе решение да измести производството на своя Astra Tourer от Елисмиър в Рюселсхайм, Германия, засилвайки опасенията относно работата на английското съоръжение.

Електрическите микробуси ще бъдат изграждани във фабриката за британския пазар, както и за износ към континентална Европа. И докато батериите за автомобилите ще бъдат сглобявани на място, съставните клетки ще бъдат внасяни.

Очаква се годишният производствен капацитет на фабриката да бъде 50 000 превозни средства, което е много под 160-те хиляди автомобила, които тя може да произвежда към момента.

Ходът ще осигури бъдещето на работните места в завода, както и „хиляди работни места по цялата верига на доставка“, изтъкват от Stellantis. В момента в съоръжението работят около 1000 души, като се очаква техният брой да расте.

Инвестицията включва и участие от страна на британското правителство, която според ръководителя на концерна Карлос Таварес, е от решаващо значение за бъдещето на съоръжението.

„Тази инвестиция демонстрира ангажимента ни към Великобритания и към пристанището Елисмиър“, посочва Таварес.

Продажбите на микробуси нарастват в цяла Европа, отчасти поради ръста при онлайн търговията. Stellantis заяви, че микробусите с нулеви емисии, сглобени в Елисмиър, ще допринесат значително за намаляването на емисиите на парникови газове в градовете.

Понастоящем производството на микробуси, включително на електрическите модели, се извършва във фабриките на Stellantis във Виго, Испания, и Мангуалде, Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още