IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция вдигна данъците върху вносните коли

Страната се опитва да подкрепи местните индустрии в условията на пандемия

14:08 | 30.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Турция увеличава данъците върху повечето вносни автомобили, пише Bloomberg.

За повечето автомобили с обем на двигателя от 1600 куб. сантиметра, каквито са повечето от вносните автомобили в Турция, т.нар. специален данък върху потреблението беше повишен от 60% на 80%, сочи президентски указ, публикуван днес. За електромобили над 2000 куб. сантиметра, повишението е от 100 на 130%, а при колите във високия сегмент – от 160 на 220%.

„Турция отново има най-високите автомобилни данъци в света“, твърди Ерол Сахин, генерален мениджър на консултантската фирма EBS в Истанбул.

Въпреки че повишенията не се отразяват на направените в Турция коли, на местните производители може да им е трудно да се възползват от случая, тъй като те разчитат на вносни стоки за голяма част от доставките си, допълва Сахин.

Мерките следват поредица от увеличения на данъците, които Турция обяви от началото на пандемията, за да намали вноса, като същевременно подкрепи местните индустрии.

Глобалният икономически спад засегна основните експортни дестинации на Турция, като Европейския съюз, докато забавянето на туризма влоши още повече правителствените сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още