IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo разочарова с печалбата си, очаква бавно излизане от кризата с чиповете

Приходите на концерна се свиват с 6 на сто до 80,1 млрд. крони, но все пак надминаха очакванията на анализаторите

15:58 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars отчете печалба за четвъртото тримесечие на фискалната 2021 г., която не успя да отговори на пазарните очаквания, притиснат от глобалния недостиг на полупроводници. Компанията разочарова с резултата си въпреки силното търсене на своите превозни средства, съобщава Ройтерс.

Печалбата на автопроизводителя, който излезе на борсата Nasdaq в Стокхолм през октомври, беше помрачена и от повишените разходи за суровини и счетоводните промени в предприятието за електромобили Polestar, в което Volvo държи 49%. 

Базираната в Гьотеборг компания и конкурентите ѝ по света бяха принудени да намалят производството въпреки силното търсене на ключови пазари като Китай и САЩ поради глобалния недостиг на чипове.

Volvo обяви, че веригата на доставки ще остане ограничаващ фактор, тъй като недостигът на компоненти ще отшумява умерено.

"Той определено ще продължи през първата половина на годината. Мисля, че е твърде рано да се каже, че ще видим нормализиране през втората половина", изтъкна за Ройтерс главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон, който трябва да се оттегли през март.

Въпреки че някои производители на автомобили заявиха, че недостигът на чипове може да бъде облекчен през втората половина на 2022 г., редица разработчици на чипове предупредиха, че възстановяването може да отнеме повече време.

Оперативната печалба на Volvo за четвъртото тримесечие е спаднала до 3,7 млрд. шведски крони (396,4 милиона долара) от 4,9 млрд. година година преди това и не отговори на очакванията на анализаторите за 4,8 милиарда крони.

Приходите на концерна се свиват с 6 на сто до 80,1 млрд. крони, като тук Volvo побеждава прогнозите за 75,2 млрд. крони.

JP Morgan заяви, че очаква понижаване на печалбата на Volvo, „предизвикано от дискусията за разходите, свързани с Polestar“.

Volvo се стреми да увеличи дела на електромобилите от своите глобални продажби на 50% до средата на това десетилетие. През януари делът на електрическите коли достига 6,6%.

Маржът на оперативната печалба на компанията за 2021 г. расте до 7,2% от 3,2% година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още