IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще строи дизайнерски център в Пекин

Съоръжението ще разработва превозни средства в „китайски стил“, като строителната дейност ще стартира още тази година, сочи документ на управата на Пекин

13:59 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически автомобили Tesla Inc. планира да обособи свой дизайнерски център в Пекин, съобщава Ройтерс, цитирайки документ, издаден от властите на китайската столица.

Tesla заяви през 2020 г., че планира да отвори такъв център в страната за разработване на превозни средства в "китайски стил", но не посочи конкретна локация. Миналата година Ройтерс съобщи, че въпросният обект може да бъде разположен в Шанхай, където се намира фабриката на най-големия производител на електромобили в света, или в Пекин. 

Управата на Пекин обяви решението на концерна в края на януари в работен доклад, в който се изброяват ключови проекти, свързани с града, за 2022 г.

В списъка се посочват редица съоръжения за изграждане на електрически превозни средства, чието строителство ще се извърши през тази година, без да се дават допълнителни подробности. Освен Tesla, в документа се споменава и планираният завод за автомобили на Xiaomi Corp., както и изследователският център за горивни клетки на Toyota Motor Corp.

В края на 2019 г. Tesla започна да доставя произведени в Шанхай електромобили, след което увеличи производството на фона на нарастващите продажби. Китай се превърна в експортен хъб на моделите на концерна, насочени предимно за Европа.

На фона на намалените държавни субсидии от страна на Пекин много производители на електромобили в Китай повишиха цените на своите продукти. Китайският производител BYD ще повиши цените на своите водещи електрически и плъгин хибридни автомобили през февруари, като увеличението варира от 1000 юана до 7 000 юана (от 160 до 1100 долара), включително на моделите Han и Song.

В края на декември Tesla повиши цените на своите електромобили Model 3 и Model Y. Цената на Model 3 сега започва от малко над 265 000 юана, което представлява увеличение от 10 000 юана, докато тази на Model Y стартира от около 302 000 юана, скок от 21 000 юана. Ценовите ръстове са в диапазона 4-8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още