IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на Tesla в Германия може да започне производство най-рано през март

Екологичното министерство на Бранденбург се намира в последна фаза в процеса на одобрение на фабриката

10:08 | 10.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производството в германската фабрика на Tesla Inc. ще стартира най-рано в средата на март, съобщи местната телевизия RBB. В момента властите все още преразглеждат мерките за безопасност на фабриката.

Говорител на министерството на околната среда на провинция Бранденбург заяви, че „не уточняваме конкретна дата“, но „сме във финалната фаза в процеса на одобрение“. 

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск написа в Twitter, че ще посети фабриката в Грюнхайде близо до Берлин в средата на февруари.

До момента американският концерн изграждаше завода чрез временни разрешителни за строеж, предоставени от местните власти, като търговското производство не може да стартира без окончателно одобрение.

През миналата година Мъск заяви, че очаква фабриката в Грюнхайде да получи лиценз за търговско производство на Model Y до декември, но бюрократичните пречки и съдебното дело, заведено от местни екологични групи, за използването на вода във фабриката забавиха окончателното одобрение.

Според Tesla съоръжението ще разполага с годишен производствен капацитет от 500 хил. превозни средства. За момента Model Y се внася в Европа от Китай, където концернът разполага с гигафабрика край Шанхай.

Докато компанията очаква да получи зелена светлина на производството за своята германска фабрика, тя записа четвърта поредна година като глобален лидер при продажбите на електромобили.

Tesla успя да достави 936 хил. електромобила по света през миналата година, което представлява ръст от 87% на годишна база, изпреварвайки с голяма разлика втория BYD. Китайският автопроизводител записа впечатляващите 593 878 продажби на електрически коли, като основният двигател тук остава родният пазар. Интересно е да се отбележи, че от въпросните 936 хил. електромобила Tesla е произвела около 470 хил. именно в своя завод в азиатската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan4o555
преди 2 години
Тази Германия е срам за Запада и за пазарната икономика!По този начин се мъчат да помогнат на "димящите" фирми от немско, да догонят Тесла.Но да не забравят, че теслата има и дръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
лоби му се вика на описания от теб феномен... и корупция на високо ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Тия са уникални.Сърпугът на сестра ми, който е германец и има стаж и в България и в Германия, преди две години се пенсионира.Българските служби обработиха документацията му за три пъти по-къс срок от немските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още