IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния завежда дело срещу Tesla заради толериране на расова дискриминация

Работните условия в завода на концерна във Фримонт са толкова непоносими, че много чернокожи служители са били принудени да напуснат, изтъква щатска агенция

10:37 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Агенцията за справедлива заетост и жилища (DFEH) на американския щат Калифорния съди електромобилния производител Tesla Inc. заради твърдения на някои негови чернокожи работници, че компанията толерира расова дискриминация в местния ѝ завод за сглобяване на автомобили, подкрепяйки подобни твърдения на ищци в други дела срещу концерна, съобщава Ройтерс.

Делото, заведено в щатския съд от DFEH, се фокусира върху обвинението, че работната среда във фабриката на Tesla във Фримонт, Калифорния, е расово сегрегирана и че чернокожите работници там твърдят, че са подложени на расистки обиди, особено онези, които работят предимно физическа работа. 

В писмено становище Tesla определи процеса като „погрешен“.

Според DFEH работните условия в завода са толкова непоносими, че много чернокожи служители са били принудени да напуснат.

„Работниците наричат фабриката на Tesla „робството“ или „плантацията“, става ясно от жалбата на агенцията.

Според информация, споделена от Tesla, през последните пет години DFEH е отчела близо 50 индивидуални жалби за дискриминация срещу компанията, което противоречи на твърденията на агенцията за широко разпространена дискриминация. Компанията заяви, че не толерира тормоза на работното място и е отстранила онези работници, които са обвинени в лошо поведение.

„Твърденията на DFEH и шепа ищци, за да генерират публичност, не са фактическо доказателство“, твърдят от Tesla.

Докато Tesla се разраства, за да се превърне в автомобилната компания с най-висока пазарна капитализация в света, тя се сблъсква с увеличаващ се брой съдебни искове, свързани с расов и сексуален тормоз в своя основен завод във Фримонт и други подобни съоръжения.

През октомври федерално жури присъди 137 млн. долара обезщетение на Оуен Диас, бивш служител на Tesla в завода във Фримонт, който твърди, че мениджърите са пренебрегнали оплакванията му от постоянен расов тормоз, включително ругатни и свастики, надраскани по стените на банята.

Tesla отрича неправомерни действия и заяви, че е прилагала различни политики през последните години, за да предотврати расисткото поведение и да го накаже, когато е налице такова.

Въпреки че твърденията в делото на DFEH са подобни на тези от други висящи дела, то вероятно ще обхване много повече работници, тъй като агенцията не е обвързана със споразумения, които повечето служители на Tesla са подписали за предявяване на правни искове в арбитраж, а не в съда, смята Лорънс Орган, адвокат на Диас.

Според DFEH чернокожите работници биват назначавани във фабриката на Tesla на най-неблагоприятните места, известни като "тъмната страна", и е по-малко вероятно да бъдат повишени до ръководни позиции. Те са подложени ежедневно на расови обиди, изтъкват от агенцията.

От агенцията добавят, че отделът за човешки ресурси в Tesla е недобре обучен и действа „неадекватно“, което води до неуспех при разглеждането на оплаквания от работниците. През 2020 г. един служител във въпросния отдел отговаря за 740 работници, изтъкват от DFEH.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още