IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla иска отмяна на прекомерно високо парично наказание по съдебно дело

В антидискриминационно дело съдебните заседатели присъждат на ищеца, служител на компанията, сума от 137 млн. долара, която Tesla трябва да заплати

13:35 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. поиска от съдия да отмени „зашеметяващите“ 137 милиона долара, които трябва да плати на ищец по дело за расизъм, съобщава Bloomberg.

Служител на Tesla заведе дело срещу своя работодател, обвинявайки го, че не е успял да го защити от расизъм в завода в Северна Калифорния.

От компанията на милиардера Илон Мъск настояват за нов процес. 

Постановените от федералния съд на Сан Франциско 137 млн. долара, които Tesla трябва да изплати на Оуен Диас, представляват най-голямата сума по подобно дело за расова дискриминация в американски щат, заведено от един човек.

В своята жалба до съда Tesla посочва, че макар журито да смята, че компанията „е трябвало да направи повече, за да изкорени предполагаемия расизъм във фабриката“, сумата е твърде голяма.

„Това е компенсация без прецедент в американското антидискриминационно законодателство. Сумата надхвърля компенсациите от подобни случаи. И няма никаква връзка с действителните доказателства от съдебния процес“. изтъкват от Tesla в жалбата си, подадена на 16 ноември.

Съдебен заседател по делото заяви пред Bloomberg, че решението на журито да присъди 130 милиона долара наказателни щети има за цел да подтикне ръководителите на Tesla да „предприемат основни превантивни мерки, които досега са пренебрегвали като голяма корпорация, за да защитят всеки служител в техния завод”.

Компенсацията може да бъде намалена наполовина, защото съгласно законови прецеденти тя е непропорционално висока спрямо 6,9-те милиона долара, които съдебните заседатели присъждат на Диас за емоционален стрес, посочва професора по право от Държавния университет в Аризона Майкъл Селми.

“Tesla е отвратена и осъжда използването на всякакви расови обиди“, изтъкват адвокатите на концерна в жалбата. "Те са дълбоко обидни, напълно неприемливи и нямат място на работните места на Tesla“, добавят защитниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още