Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Американският жилищен пазар се нуждае от 6 млн. нови жилища

При настоящия темп на строителство ще са необходими пет години за наваксване на недостига

Американският жилищен пазар се нуждае от 6 млн. нови жилища

Снимка: Архив Ройтерс

Една от основните характеристики на жилищния пазар в САЩ през 2018 г. е недостигът на запаси, а причината за него е недостатъчното строителство на нови жилища след спукването на имотния балон, съобщава имотната агенция Zillow, цитирана от онлайн изданието World Property Journal.

Между 1985 и 2000 г. са били издавани 3,9 разрешителни за еднофамилни жилища на 1000 души население. От 2008 г. насам те са намалели на 1,9 разрешителни на 1000 души население. Ако историческият темп се беше запазил в последните десет години, наличните еднофамилни жилища щяха да са около 6,3 млн. При настоящия темп от 1,3 млн. жилища на година ще са необходими пет години строителство само за набавянето на „липсващите“ домове.

Още по темата
Наличните жилища намаляват на годишна основа в последните 41 месеца, въпреки че спадът се забави в последните месеци. При толкова ограничени запаси конкуренцията за наличните жилища е особено ожесточена в последните месеци на най-горещите жилищни пазари в страната. Тя тласка цените нагоре и затруднява навлизането на пазара на нови купувачи. Средната цена на жилищата е по-висока, отколкото по време на пика преди рецесията в над половината от най-големите пазари в САЩ.

От 2008 г. насам само Хюстън поддържа темпото на строителство от периода преди спукването на балона, като властите в града са издали повече разрешителни за нови жилища от средното ниво в последните години. Броят на издадените разрешителни в Лас Вегас отчита най-голям спад от 14,4 разрешителни на 1000 души население преди бума на жилищния пазар до само 3,2 разрешителни на всеки 1000 души в последните десет години.

„Строителната дейност почти замря, когато жилищният пазар преживя срив и сега, десет години по-късно, недостатъчното строителство създаде недостиг от милиони жилища на американския пазар“, отбелязва старши икономистът на Zillow Арън Терасас. „В исторически план ръстът на населението е посрещан с ново строителство и то има основен принос за новите запаси. Без устойчив ръст на разрешителните и строителната дейност купувачите на първо жилище трудно ще се сдобият със собствен дом“, допълва той.

Другата последица от забавянето на жилищното строителство е, че съществуващите жилища остаряват. През 2007 г. продаваните жилища са били средно на 24 години. През 2017 г. те са били на 37 години, което създава нови предизвикателства за поддръжката на дома с остаряването на структурата. В Индианаполис средната възраст на продаваните жилища е нараснала от 21 на 41 години, което е най-големият ръст сред 25-те най-големи града в САЩ.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен